Alacsony volt a részvételi arány a népszavazáson

Szlovénia elutasította az új családjogi törvényt

A szlovén választópolgárok elutasították az új családjogi törvényt a vasárnapi népszavazáson: 55 százaléknyian szavaztak nemmel, és 45 százaléknyian igennel. A részvételi arány alacsony, 26 százalékos volt.

2012.03.26 08:33MTI

A törvényt - amely alapjaiban változtatta meg az 1976-os jogszabályt - a mostanit megelőző balközép kormány alkotta meg, és 2011 júniusában fogadta el az akkori parlament. A jogszabály bővítette a gyermekjogokat, és az alkotmánybíróság döntése alapján megadta csaknem ugyanazokat a jogokat a homoszexuális pároknak, mint a heteroszexuálisoknak, így az örökbefogadás jogát is.
   
A jogszabályt azonban élesen ellenezte a katolikus egyház és a konzervatív körök. A referendumot egy konzervatív állampolgári kezdeményezés kényszerítette ki a szükséges 40 ezer aláírás összegyűjtésével.
   
A szlovén törvények szerint a parlament egy évig nem hozhat olyan törvényt, amely ellentétes a népszavazás eredményével. Andrej Vizjak családügyi és szociális miniszter bejelentette, hogy minisztériuma egy év múlva benyújt egy olyan törvényjavaslatot, amely társadalmi kompromisszumra törekszik. Vizjak annak tulajdonította a törvény népszavazási elutasítását, hogy azt annak idején nem konszenzussal fogadta el a parlament. Ezt az előző kormány és a parlament hibájául rótta fel.
   
Vizjal elődje az előző kormányban, Ivan Svetlik úgy véli: a törvényben csak a homoszexuális párokra vonatkozó tételek váltak vitatottá, minden mást elfogad a társadalom többsége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.