Közvetítést ajánlott

Szlovénia az amerikai nagykövettel szájal

A belügyekbe történő beavatkozással vádolták meg a szlovén hatóságok Joseph Mussomelit, az Egyesült Államok ljubljanai nagykövetét, miután a diplomata közvetítést ajánlott a kormányalakítás során szóba jöhető pártok vezetőinek.

2012.01.06 07:32MTI

Danilo Türk szlovén államfő csütörtökön kijelentette: a kormányokat nem külföldi nagykövetek vagy más külföldi tisztségviselők alakítják meg, hanem a szlovén népre és politikai pártokra tartozik ez a feladat.

Samuel Zbogar külügyminiszter pedig közölte, hogy tárcájának egyik tisztségviselője figyelmeztette az amerikai diplomatát, a ljubljanai hatóságok helytelenítik a koalíciós tárgyalásokkal kapcsolatos magatartását. Szlovén sajtójelentések szerint Mussomeli a pártvezetőkkel találkozva felajánlotta, hogy kész közvetítői szerepet játszani a koalíciós kormány létrehozása érdekében.

Danilo Türk elnök csütörtökön Zoran Jankovicot, Ljubljana milliárdos, balközép irányzatú polgármesterét kérte fel a kormányalakításra, akinek Pozitív Szlovénia nevű pártja meglepetésre az élen végzett a tavaly decemberben tartott, előre hozott parlamenti választásokon.

A Pozitív Szlovénia 28 helyet szerzett a 90 tagú parlamentben, így mindenképpen koalíciós partnerekre lesz szüksége a kabinet létrehozásához. Az előrehozott választásokra azért kerül sor Szlovéniában, mert Borut Pahor eddigi szociáldemokrata miniszterelnök törékeny négypárti koalíciója nem bírta ki a nyugdíjreform ügyében támadt belpolitikai konfliktust, és kormánya szeptemberben megbukott egy vesztes bizalmi szavazás után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.