A náci megtorlásra emlékeznek az olaszok

Napolitano: az elesettek emlékezete nem múlhat el

Az olasz államfő részvételével emlékeztek meg a Fosse Ardeatine római kőbányában 1944. március 24-én a német megszállók által kivégzett áldozatokról, akik között magyar személy is volt.

2012.03.23 12:59MTI

"Az elesettek emlékezete nem múlhat el" - hangoztatta Giorgio Napolitano köztársasági elnök a Fosse Ardeatine egykori római kőbányában kialakított emlékhelyen. Arra reagálva, hogy pénzhiány miatt az egykori kőbányát bezárás fenyegeti, az olasz államfő hangsúlyozta: a gazdasági válság sem akadályozhatja meg a múltra való emlékezést és a halottak iránti tiszteletet.    

1944. március 24-én a római Gestapót vezető Herbert Kappler parancsára az olasz főváros börtöneinek 335 foglyát végezték ki a Fosse Ardeatinéban. Így bosszulták meg a római partizánok egy nappal korábban elkövetett merényletét, melyben 32 német katona veszítette életét.    

A kivégzettek között volt a magyar Kereszti Sándor is. Fényképes sírja a Fosse Ardeatinében sorakozik a többi áldozat között. A 335 halottból még kilenc vár azonosításra: egy olasz áldozatnak az idén derült fény kilétére. A megemlékezésen minden évben felolvassák az áldozatok névsorát Ferdinando Agninitől Augusto Zironniig.      

Kapplert a második világháború végén a szövetséges csapatok fogták el. 1948-ban az olasz katonai bíróság életfogytiglanra ítélte. 1977-ben a római katonai kórházból szöktették ki egy bőrőndbe rejtve, amely után Nyugat-Németországban élt. Bonn nem adta ki Kapplert az olasz hatóságoknak. Később németországban hunyt el 70 éves korában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.