Összecsapás Arauca tartományban

Szélsőbalos gerillákat ölt meg a kolumbiai hadsereg

Ernesto Maldonado hadosztályparancsnok közölte: három szélsőbalos gerillát ölt meg egy keddi összecsapásban a kolumbiai hadsereg, s négy fegyverest foglyul ejtett a keleti Arauca tartományban.

2012.03.21 09:11MTI

A katonai akcióra abban a Venezuelával határos körzetben került sor, ahol szombaton a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) fegyveresei nagy erővel, lesből csaptak le egy katonai járőrre és tizenegy kormánykatonát megöltek.
   
A keddi katonai akcióban a kolumbiai gerilláktól jelentős mennyiségű fegyvert és robbanószert is zsákmányoltak a kormányerők. Maldonado tábornok ugyanakkor nem közölte, hogy a több órás tűzharcban felszámolt gerillaegység tagjai részt vettek-e a katonai járőr elleni szombati véres támadásban.
   
A FARC Kolumbia legnagyobb gerillaszervezete. 1964-ben alakult egyfajta kommunista szellemiségű, parasztokból verbuvált hadseregként, amely a szegények és gazdagok közötti egyenlőtlenségek megszüntetését tűzte zászlajára. A szervezet 17 ezer harcosával egykor igencsak befolyásos volt, városokat támadott meg, és embereket rabolt el.
   
Az elmúlt években azonban csökkent az ereje, és létszáma is megfogyatkozott. Nemrégiben a jelenleg csaknem 9 ezer fegyverest számláló szervezet bejelentette, hogy felhagy a kormány elleni harcával, de azt nem, hogy az erőszakcselekményekkel is.
   
A kolumbiai kormány összesen csaknem 1,9 millió dollár összegű vérdíjat tűzött ki négy FARC-parancsnok fejére, akiket felelősnek tart a szombati véres aracuai támadásért. Az "Efrén" és "Rafael" ragadványnéven ismert gerillaparancsnokok kézre kerítéséért egyenként 682 ezer dollárt fizetnének ki a kolumbiai hatóságok, míg az "El boyaco", illetve "Robinson" feje egyenként 256 ezer dollárt ér számukra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.