Import nemi betegség, egyenesen az Újvilágból

Kolumbusznak "köszönheti" Európa a szifiliszt?

Kolumbusz Kristófnak "köszönheti" az Óvilág a vérbajt. Ezt állítják amerikai kutatók, akik szerint a szifiliszes elváltozásokat mutató csontleletek téves kormeghatározásán alapultak azok a korábbi vélemények, miszerint az Újvilág felfedezése előtt is pusztított a kór Európában.

2011.12.23 20:29MTI

A szifilisz (syphilis, lues), más néven vérbaj a legjelentősebb, idült lefolyású, fertőző nemi betegség. Az elnevezés Girolamo Fracastoro (1478-1553) veronai orvostól származik, aki Syphilus pásztor szenvedéseiről írt költeményt. Kórokozója a Treponema pallidum nevű spirochaeta baktérium, a betegség szexuális kontaktus révén, vagy transzplacentáris úton is átvihető. A Treponema pallidum családhoz tartozó kórokozók a pinta és a frambőzia bőrbetegséget okozzák trópusi országokban.
   
Az Emory Egyetem, a Missouri Egyetem, a Mississippi Állami Egyetem  és a Columbia Egyetem kutatói azt az 54 újkori  csontleletet vizsgálták újra, amelyek alapján korábban a tudósok bizonyítottnak látták, hogy az Óvilágban Kolumbusz előtt is jelen volt a szifilisz.
   
"Ez volt az első eset, amikor mind az 54 leletet rendszeresen megvizsgáltuk és értékeltük" - emelte ki George Armelagos, az Emory Egyetem antropológusa, a tanulmány egyik szerzője.
   
Mint kifejtette, a vizsgálatok eredményei arról tanúskodnak, hogy a szifilisz elődje az Újvilágból származik, s Európába kerülve gyorsan elterjedt. Az első vérbajjárvány  1495-ben tört ki.
   
"A szifilisz körülbelül 500 éve van velünk, ez volt az első globális betegség, eredetének és elterjedésének megismerése segíthet leküzdeni a jelenkori járványokat" - vélekedett Molly Zuckerman, a Mississippi Állami Egyetem docense.  
   
Feltételezések szerint a Treponema egyik alfaja átkerülve a trópusi éghajlatú Újvilágból a sokkal hidegebb és szárazabb Európába, "akklimatizálódott", s nemi úton terjedő kórokozóvá vált a túlélés érdekében.
   
"A venerikus szifilisz a két népesség találkozásának és +kórokozócseréjének+ a +mellékterméke+ volt. Egy alkalmazkodási mechanizmusról van szó, természetes kiválasztódásról" - emelte ki Molly Zuckerman.
   
Az Óvilágban előkerült prekolumbiánus csontleletek kapcsán, amelyeken korábban a vérbaj kései stádiumára jellemző elváltozásokat vélték felfedezni, a tudóscsoport megállapította, hogy az esetek többségében hiányoztak a krónikus szifiliszre jellemző csontelváltozások.

Az a néhány csontlelet, amelyeken fellelhetők voltak a krónikus szifiliszes elváltozások, tengerparti régiókból kerültek elő, ahol a lakosság étrendjében bőségesen szerepelnek a tenger gyümölcsei. Ezek fogyasztása a mélytengeri "rezervoárokból" felszabaduló "idős" szénizotópok révén több száz, vagy akár több ezer évvel is "visszavethetik az időben" a csontokat a radiokarbonos kormeghatározás során.
   
A csontok kollagénszintjének az elemzésével a kutatók képesek voltak meghatározni a halfogyasztás mértékét, s ezáltal pontosítani a radiokarbonos kormeghatározás adatait. Ezekből kiviláglott, hogy a szifiliszes esetek kivétel nélkül a Kolumbusz utáni korból származnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.