Nem kértek bocsánatot

Washington hallgat: pakisztáni katonákat gyilkolt az amerikai drón

A pakisztáni parlament egyik bizottsága azt követelte kedden, hogy az Egyesült Államok kérjen bocsánatot azért a támadásért, amely novemberben 24 pakisztáni katona életébe került, egyben felszólította Washingtont: állítsa le pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott légicsapásait az országban.

2012.03.20 11:29MTI

Amerikai harci helikopterek és repülőgépek november 26-én az afgán-pakisztáni határ közelében tévedésből egy pakisztáni őrposztra csaptak le, 24 katonát megölve.

Az eset felháborította a pakisztáni kormányt, amely válaszul elrendelte az afganisztáni NATO-erők ellátását biztosító pakisztáni szárazföldi útvonal lezárását. A baklövés emellett jelentősen rontott az Egyesült Államok és 2001 óta a terrorizmus elleni harcban egyik legszorosabb szövetségese közötti kapcsolatokon. A pakisztáni fél szerint egyértelmű amerikai tévedés történt, az Egyesült Államok viszont úgy véli: hogy mindketten hibáztak.

A kétoldalú viszony felülvizsgálatával és javításának lehetőségével foglalkozó pakisztáni parlamenti bizottság javaslatokat tesz, amelyeket el kell még fogadnia a képviselőháznak és a felsőháznak, a vita nagyjából három napig fog tartani. A bizottság megállapítása szerint a novemberi támadás Pakisztán szuverenitásának és területi egységének égbekiáltó megsértése volt. A testület javaslata ételmében azonban szó lehet az afganisztáni utánpótlási útvonal zárlatának a feloldásáról.

Nem egyértelmű azonban, hogy Pakisztán ezt a megoldási lehetőséget függővé teszi-e az amerikai dróntámadások leállításától, amely hivatalosan eddig nem szerepelt Iszlámábád követelései között. Az amerikaiak ebben a kérdésben azzal érvelnek, hogy a pilóta nélküli repülőgépek bevetése kulcseleme az északnyugat-pakisztáni törzsi területeken megbúvó al-Kaida-fegyveresek és tálib szövetségeseik elleni harcnak.

Elemzők és egyes amerikai sajtótalálgatások szerint nem kizárt, hogy Pakisztán előnyöket igyekszik magának szerezni, vagyis megadóztatja a területén áthaladó szállítmányokat, ami napi egymillió dollár bevételt jelentene neki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.