Egy osztrák, egy svájci és egy helyi kísérő

Három hegymászó tűnt el Pakisztánban

Eltűnt három hegymászó Pakisztánban, a Karakorum-hegységben; az osztrák és svájci állampolgárt, illetve pakisztáni kísérőjüket utoljára több mint négy napja látták 200-250 méterre a világ 11. legmagasabb hegycsúcsától, a Gasherbrum-I-től.

2012.03.13 13:18MTI

Lengyel hegymászók látták utoljára a három férfit a Kasmír és a Kínához tartozó Tibet határán magasba törő, 8080 méter magas hegycsúcshoz vezető úton.

A lengyelek lefelé tartottak a hegyről péntek délben, miután a világon elsőként télen is meghódították a "rejtett csúcs" néven is emlegetett, K5-ös csúcsot (a Karakorum 5. csúcsát). A pakisztáni hegymászóklub elnöke, Mazur Huszein szerint figyelembe véve az időjárási viszonyokat - azt, hogy a hőmérséklet akár mínusz 70 Celsius-fokig süllyedhet -, az expedíció tagjai valószínűleg már nincsenek életben. Műholdas telefonon sem lehet őket elérni.

Egy helyi túraszervező szerint viszont lejuthattak a 4400 méteren lévő alaptáborba, és akkor van még rá esély, hogy túlélik a kalandot.

Az alacsonyan szálló fellegek és a nagy szél miatt péntek óta nem tudott fölszállni semmilyen légi jármű, amely lehozhatná a hegymászókat. Állítólag szerdán már felszállnak a hadsereg helikopterei, amelyek készenlétben állnak, hogy végrehajtsák a mentőakciót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.