A kommunisták bűne kisebb?

Efraim Zuroff beszólt az új német államfőnek

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója bírálta az új német államfőt, Joachim Gauckot, amiért nem tesz eléggé különbséget a nácik és a kommunisták bűnei között, s egybemossa a két totalitárius rendszer áldozatait.

2012.03.19 11:41MTI

Zuroffnak a Die Tageszeitung című berlini lap internetes kiadásában vasárnap megjelent nyilatkozata szerint Gauck, az egykori NDK-ellenzéki figyelmen kívül hagyja a holokauszt példátlan voltát, és felnagyítja a kommunista bűnök valóságos történelmi jelentőségét.
   
A Wiesenthal-központ vezetője arra a Gauck által is aláírt "Prágai Nyilatkozatra" utalt, amelyet 27, túlnyomórészt kelet-európai politikus, értelmiségi és kommunistaellenes aktivista látott el kézjegyével 2008. június 3-án. Zuroff szerint a nyilatkozat "egy olyan kampány kiáltványa, amely át akarja írni a második világháború és a holokauszt történetét".
   
Úgy véli, "szándékosan figyelmen kívül hagyták" a dokumentumokban a döntő különbségeket a náci és a kommunista ideológia között, amelyek közül az előbbi célja bizonyos emberek származásuk miatti megsemmisítése volt.
   
"Ennek az egybemosásnak a kihatásait aligha becsülhetjük le - folytatta. - Ez a gyakorlatban mindenekelőtt a posztkommunista országoknak segít elkendőzni azt a szerepet, amelyet egyes polgárai játszottak az európai zsidók tömeges legyilkolásában (...) hazájukban, de gyakran másutt is."
   
A Prágai Nyilatkozat a zsidók lemészárlásáról a kelet-európaiaknak a kommunizmus alatti szenvedéseire tereli a figyelmet, és "a tettes nemzeteket áldozat népekké" változtatja - hangoztatja Zuroff, aki úgy látja, Joachim Gauck "ebben a fontos időszakban nem megfelelő személy a német szövetségi elnökség tiszteletteljes posztjára".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.