Az indiai rendőrség szerint

Összefüggés van az újdelhi merénylet és thaiföldi támadási előkészület között

Az indiai rendőrség összefüggést lát az újdelhi izraeli nagykövetség egyik gépkocsija ellen február közepén elkövetett robbantásos merénylet és egy másnapi sikertelen thaiföldi támadási kísérlet között.

2012.03.17 12:33MTI

Egy indiai nyomozó szerint mindkét eset mögött irániak egy csoportja áll. Február 13-án Újdelhiben az izraeli diplomáciai autó ellen merényletben súlyosan megsebesült egy diplomatafeleség. Ugyanaznap Grúzia fővárosában, Tbilisziben is hasonló merényletre készültek, de az izraeli külképviselet sofőrje még idejében észrevette a gépkocsi alvázára erősített robbanószerkezetet.

Másnap a thai fővárosban egy iráni iratokkal rendelkező férfi súlyosan megsebesült egy nála lévő robbanószerkezettől, nem sokkal azután, hogy feltehetően véletlen robbanás következett be az általa bérelt házban.

Egy név nélkül nyilatkozó thaiföldi biztonsági vezető megerősítette, hogy az izraeli diplomaták ellen irányuló támadást szervezők azok az iráni személyek, akiknek egyike megsebesült a bangkoki robbanásban. Egy másik iránit később Malajziában fogtak el, és az indiai rendőrség nyomozása szerint neki is köze volt a Bangkokban véletlenül történt robbanáshoz, ami miatt a merénylők nem tudták végrehajtani a kiszemelt thaiföldi célpontjuk elleni támadást.

Az indiai hatóságok a héten közölték, hogy az iráni Forradalmi Gárda három tagja ékezett inkognitóban turistavízummal az újdelhi robbantás előtt két héttel az országba. A merénylet után azon nyomban elhagyták Indiát, ezért az indiai bűnüldöző szervek az Interpolon keresztül adtak ki ellenük elfogatóparancsot.

Irán tagadja, hogy bármi köze is lenne a robbantásokhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.