Szegény féherfejű rétisas

Vallási célból ölhetnek az arapahók amerikai címerállatot

Engedélyt kapott egy indián törzs rétisas elejtésére az Egyesült Államokban, de csakis vallási célból.

2012.03.17 21:24MTI

Az aparahóknak három évnyi jogi harc után sikerült elérniük, hogy végezhessenek az amerikai címerállat két példányával. A törzs arra hivatkozott bírósági kérelmében, hogy a rétisasok vadászatának tilalma sérti vallásuk gyakorlásának jogát. A beadványt, amely még tavaly született, végül a törzs javára bírálta el az ügyben döntő szövetségi bíróság.

Az Egyesült Államokban törvény tiltja a fehérfejű rétisas vadászatát, vallási ceremóniákhoz az indiánok a kormánytól kérhetnek sastollakat és -testrészeket, amelyeket a hatóságok kifejezetten ezért raktároznak.

A madárfajtát a kihalástól fenyegetettnek ítélték 1995-ben, de 2007-re az állomány örvendetesen megszaporodott, úgyhogy lekerült a veszélyeztetettek listájáról. Ugyanakkor továbbra is védett maradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.