A lelkészek megtagadhatják a párok összeadását

Templomban esküdhetnek a homoszexuális párok Dániában

Helle Thorning-Schmidt miniszterelnök közölte: Dániában nyártól az azonos nemű párok számára is törvényessé válhat a templomi esküvő.

2012.03.13 15:59MTI

Egy, a kormány által benyújtott törvényjavaslat az állami evangélikus-lutheránus Dán Népegyház összes tagja számára biztosítaná az egyházi szertartáshoz való jogot, "attól függetlenül, hogy partnere azonos vagy eltérő nemű". A törvény, amely a szociáldemokrata kormányfő szerint "természetes és helyes lépés" a modern Dánia felé, június 15-én léphet hatályba.
   
A lelkészek ugyanakkor megtagadhatják a homoszexuális párok összeadását. A kormány tiszteletbe tartja az egyes állampolgárok választását, de ugyanígy a lelkipásztorokét is - fogalmazott Thorning-Schmidt. Az 5,6 milliós Dánia lakosságának több mint 80 százaléka tagja a Dán Népegyháznak.
   
A skandináv ország 1989-ben a világon elsőként tette lehetővé az azonos neműek számára, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítsenek. A Népegyház istentiszteletei végén - némely lelkész ellenkezése dacára - már jelenleg is áldását adja a homoszexuális párokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.