Gorilla-demonstrációk

Pozsonyban nekimentek a tüntetők a politikai korrupciónak

Szlovákia kilenc városában, tíz helyszínen tartották pénteken az előre hozott szlovákiai parlamenti választások előtti utolsó úgynevezett Gorilla-tüntetéseket: a tiltakozások központi helyszínén, a pozsonyi kormánypalota előtti téren nem sokkal 18 óra előtt mintegy 7-800 fős gyűlt össze.

2012.03.09 19:41MTI

A tüntetéssorozat a fővárosi része délután négy órakor kezdődött az 1989-es rendszerváltás idején zajlott megmozdulásoknak is helyszínt adó Szlovák Nemzeti Felkelés terén. Itt mintegy 3-400, házilagos gyártású transzparensekkel felszerelt tüntető gyűlt össze.

A pozsonyi téren az első felszólaló a 2008-ban Izlandon lezajlott "forradalom" egyik vezetője, Hördur Torfason volt. Kijelentette: egy ember is hozhat változást, mert a tiltakozások kulcspontjai az azt indokoló gondolatok. 2008-ban éppen a Hördur Torfason vezetésével zajló tiltakozások következtében bukott meg a szigetország kormánya, s ezt követően Izlandon új alkotmányt fogadtak el.

A "Fogjuk ki a tőzsdecápákat" , "Gorillák a rács mögé", "Bírók helyett esküdtszéket" és más hasonló feliratú transzparenseket hordozó tüntetők később átvonultak a kormánypalota előtti Szabadság térre. Itt a tüntetők sorából kikerülő szónokok főként a politikai élet szereplőinek korrupt viselkedéséről beszéltek, de akadt, aki a rendszerváltás óta lezajlott privatizációs folyamatok átláthatatlanságára hívta fel a figyelmet. Több felszólaló pedig a "Nemkívánatos vendégmunkásként néznek ránk az EU-ban" és "A külföldi tőke megvette az országunkat" jelmondatokat hangoztatta. A pozsonyi rendezvényen folytatódott a szervezők által szerdán meghirdetett aláírásgyűjtés is. Ezzel egy népszavazás kiírását, illetve azt szeretnék elérni a szervezők, hogy a választások nyomán felálló új törvényhozás foglalkozzon a követeléseikkel.

A követelések közt szerepel egyebek mellett a parlamenti képviselők mentelmi jogának csak a törvényhozásban tett kijelentésekre való korlátozása, egy a Transparency International nemzetközi civilszervezet által kidolgozott korrupcióellenes csomag, valamint a népszavazás intézményének "működőképessé tétele." A tiltakozók nem sokkal fél hét után elhagyták a Szabadság teret és menetet alkotva elindultak a belváros több pontját érintő felvonulásukra.

A Gorilla-tüntetések néven elhíresült tiltakozáshullám januárban kezdődött, közel egy hónappal azt követően, hogy 2011 karácsonya előtt nyilvánosságra került a szlovák politikai és gazdasági elit állítólagos érdekösszefonódásáról beszámoló úgynevezett Gorilla-dosszié.

A tiltakozássorozat, február közepétől folyamatosan vesztett intenzitásából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.