Jelenlétük garantálná az ország biztonságát

Amerikai F-16-osok érkeznek Lengyelországba

Lengyelországban fog állomásozni az amerikai légierő néhány gépe az idei évtől; a nemzetvédelmi tárca nem erősítette meg a hírt, de szakértői szerint az amerikai jelenlét garantálná az ország biztonságát.

2012.03.08 14:08MTI

A Gazeta Wyborcza, baloldali liberális napilapnak Stefan Rutkowski, a légierő harcászati repülőerejének vezetője azt mondta, az állomásoztatás részleteit még egyeztetik. Valószínűleg rotációs rendben négy-nyolc F-16-os vadászgép és egy C-130-as Hercules teherszállító jelenléte várható.
   
"Állandó jelleggel körülbelül tízfős személyzet állomásozna a lengyel támaszponton, a pilóták és a műszaki személyzet pedig váltanák egymást" - mondta. Rickardo Bodden, az amerikai légierők európai parancsnokságának (USAFE) szóvivője kizárta egy állandó légi támaszpont létrehozását.
   
Szakértők hangsúlyozzák, hogy még a csekély létszámú jelenlét is fontos politikai üzenet: jelzi, hogy az Egyesült Államok komolyan veszi a térség biztonságát.
   
A két légierő parancsnoksága szerint a jövőben az amerikaiak a harcra kész (combat ready) státuszú lengyel pilótákkal rendszeresen közös feladatokat hajtanak majd végre. Rutkowski ugyanakkor kizárta, hogy a NATO-gépek által felügyelt balti országok légterében is megjelenjenek az amerikaiak.
   
A lap szerint eredetileg kétszer több vadászgépre és négy teherszállítóra számítottak a lengyelek, de a gépek csak jövőre jelentek volna meg Lengyelországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.