Kemény vádak két volt amerikai szenátortól

Szeptember 11. - Szaúd-Arábia is benne volt?

A szaúdi kormánynak két volt amerikai szenátor szerint közvetlen szerepe lehetett a 2001. szeptember 11-i.

2012.03.01 19:11MTI

Bob Graham és Bob Kerrey volt demokrata szenátor - annak idején mindkettő részt vett egy-egy, a merényletek körülményeit feltáró kongresszusi bizottság munkájában - állítását eskü alatt tett írásbeli vallomásban erősítette meg.
   
A két vallomást - egy, az áldozatok családtagjai által a szaúdi kormány és az arab ország más intézményei ellen 2002-ben elindított, azóta több szövetségi bíróságot megjárt eljárás keretében - múlt pénteken nyújtotta be a két volt amerikai honatya. A többször is elakadt jogi erőfeszítéseket legutóbb egy fellebbviteli bírósági novemberi határozata mozdította ki ismét a holtpontról. Ennek értelmében bizonyos, terrorizmussal összefüggő perek esetében a külföldi kormányok mégsem élveznek mentességet.
   
Graham exszenátor meggyőződése szerint "közvetlen vonal létezett" egyes, a 2001-es támadásokban részt vett terroristák és Szaúd-Arábia kormánya között. Kerrey exszenátor úgy vélekedett, hogy "jelentős kérdések megválaszolatlanok maradtak" Rijád szerepével kapcsolatban.
   
A szaúdiak ügyvédjei máris kérelmezték a bíróságtól, hogy az ne vegye figyelembe a két volt honatya vallomását, arra hivatkozva, hogy a vizsgálatok, amelyekben Graham és Kerrey is részt vett, "felmentették" Rijádot, és a 9/11-bizottság zárójelentése szerint "nem találtak rá bizonyítékot hogy a szaúdi kormány intézményesen vagy vezető szaúdi személyiségek finanszírozták volna" az al-Kaida terrorszervezetet.
   
A vizsgálat során titkos adatokhoz hozzáfért Graham és Kerrey szerint szó sem volt felmentésről, csak korábban pénz- és időhiány miatt nem volt mód tüzetesebben kivizsgálni Rijád szerepét. A két volt szenátor szerint tisztázni kell, hogy milyen szerepet játszottak egyes, a szaúdiak által támogatott jótékonysági szervezetek az al-Kaida pénzelésében és hogy mi köze volt a terrortámadásokhoz az előző évtized elején San Diegóban élő Oma al-Bajumi szaúdi állampolgárnak, akit két gépeltérítőhöz és szaúdi hivatalos személyekhez is kapcsolatok fűzték.
   
Az amerikai igazságügyi minisztérium támogatja azt a szaúdi álláspontot, hogy az illetékes manhattani körzeti szövetségi bíróság ne fogadja be az ügyet. Washington szerint ugyanis Szaúd-Arábia hivatalos képviselőit megilleti a nemzetközi immunitás.
   
Szaúd-Arábiát az Egyesült Államok fontos szövetségesének tekinti a szélsőséges iszlamizmus motiválta terrorizmus elleni harcban, valamit Irán befolyásának ellensúlyozásában a Közel-Keleten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.