Egyhangúlag döntött a bíróság

Casa Pia pedofil-ügy: a hatból egy vádlott megúszta

Portugália leghíresebb pedofil bűnügyében, a Casa Pia néven elhíresült ügyben a lisszaboni fellebbviteli bíróság csütörtökön öt vádlott esetében megerősítette a bűnösséget, míg a hatodik vádlott büntetését megsemmisítette.

2012.02.23 19:39MTI

"A döntést a fellebbviteli bíróság egyhangúlag hozta meg" - nyilatkozta sajtótájékoztatóján Luis Vaz das Neves, a bíróság elnöke.
   
A hat évig tartó tárgyalássorozat után 2010 szeptemberében első fokon öt év és kilenc hónaptól 18 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték Portugália legnagyobb pedofilperének hat vádlottját. A 230 éve működő Casa Pia árvaházban kiskorúakat erőszakoltak meg, illetve gazdag megrendelőknek gyerekeket szállítottak az intézményből. A vádlottak között volt az árvaház egykori igazgatója, továbbá egy ismert tévés személyiség, két orvos és egy korábbi diplomata is.
   
Eljárási hiba miatt egyébként a fellebbviteli bíróság megsemmisítette az elsőfokú eljárás egyik részét: ezeket a vádpontokat újra kell tárgyalni. S emiatt néhány vádlott büntetését valamelyest csökkentették: így például az elsőrendű vádlott, a Casa Pia egykori sofőrje 18 év helyett egyelőre 15 év börtönre számíthat.
   
A vádlottak szabadlábon védekezhettek, mert a portugál jog értelmében a fellebbezés idejére felfüggesztették az elsőfokú ítélet végrehajtását.
   
2006 márciusában anélkül, hogy megvárták volna a teljes eljárás lefolytatását, egy választott bíróság két millió euró (580 millió forint) kártérítés fizetésére kötelezte az államot a Casa Pia egykori 44 lakójának, mivel kudarcot vallott a rábízott gyermekek védelmében.
   
Az áldozatok ügyvédje csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy "teljesen elégedett" a fellebbviteli bíróság ítéletével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.