Elcsípték az "orrvászokat"

Rinocéroszszarvakat csempésző bandát füleltek le Kaliforniában

Amerikai nyomozók lefüleltek egy nemzetközi csempészbandát, amely lefűrészelt orrszarvútülköket forgalmazott ázsiai vásárlóköre számára.

2012.02.23 11:35MTI

Mint a Los Angeles Times beszámolt róla, a hét végén a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mintegy 150 ügynöke tartott házkutatást tucatnyi szövetségi államban, házakban és irodákban.

Három feltételezett csempészt Kaliforniában vettek őrizetbe: a 49 éves Jimmy Kha mellett előállították 41 éves barátnőjét, Mai Nguyent, valamint a férfi 26 éves fiát, Felixet is.

A razziák során az FBI ügynökei egymillió dollár készpénzt, egymillió dollár értékű aranyrudat, gyémántokat, Rolex karórákat és húsz orrszarvútülköt is lefoglaltak. Az amerikai környezetvédelmi hatóság igazgatója, Dan Ashe szerint az akcióval a rinószarv feketepiacának jelentős forrását sikerült elzárni.

Az Afrikában élő orrszarvúk - a fűvel táplálkozó szélesszájú rinó (Ceratotherium simum) és a fák, cserjék leveleit legelő keskenyszájú rinó (Diceros bicornis) - orrán növő szaruképződménynek gyógyító erőt tulajdonít az ázsiai medicina. Ősi hiedelmek szerint a porrá őrült rinószarv éppúgy alkalmas daganatos betegségek gyógyítására, mint a lankadó férfierő feltámasztására.

Mivel Kínában és Vietnámban az izmosodó felső és középosztálynak egyre több tagja engedheti meg magának, hogy vásároljon az aranyárban mért "csodaszerből", az utóbbi évtizedben fellendült a csempészet. Mindkét orrszarvúfaj ugyanis szigorúan védettnek számít, így az állatok, valamint a belőlük készült termékek kereskedelmét tiltja a vonatkozó nemzetközi egyezmény (CITES). A csempészet fő forrását az afrikai vadorzók által automata fegyverekkel leölt és brutálisan megcsonkított állatok képezik.

Tavaly több fekete-afrikai országban jelentősen megnőtt a tülkükért lemészárolt orrszarvúk száma, veszélybe sodorva a hosszú évek vadvédelmi munkájának köszönhetően ismét regenerálódott rinóállományt. Ezért egyes országokban a vadőrök "megelőző" akcióba léptek a vastagbőrűek megmentése érdekében.

Mint a ZDF televízió a napokban beszámolt róla, Dél-Afrikában az utóbbi időben maguk a vadőrök "fosztják meg" szarvuktól a rinókat.

Puskából kilőtt kábító injekcióval elaltatják az állatot, majd a narkózis hatása alatt lefűrészelik orráról a tülköt.

A mindvégig állatorvosi felügyelet alatt lévő állat 2-3 óra múlva felébred, és - mint a német közszolgálati tv adásában látható volt - vidáman visszaüget a vadonba. A funkcióval nem rendelkező tülök hiánya nem zavarja - anélkül viszont nem válik célpontjává a kíméletlen vadorzóknak és az őket felbérelő csempészeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.