Három évtized múlva temetnék el

Harminc évig tárolják a fukusimai atomhulladékot

A japán kormány harminc év múlva, Fukusima prefektúrán kívül helyezné föld alá véglegesen a tavalyi szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműben keletkezett sugárzó hulladékot, s addig ideiglenes tárolókban tartanák és sugármentesítenék az atomszemetet.

2012.02.16 13:30MTI

A kormány tervét csütörtökön ismertette a parlamentben Hoszono Gosi környezetvédelmi és a nukleáris válság kezeléséért felelős miniszter. Képviselők kérdésére válaszolva azt mondta, a kormány azt javasolja, hogy az atomtemető Fukusima prefektúrán kívül létesüljön. Addig, harminc éven át, különleges ideiglenes tárolókban lenne a sugárzó hulladék. Hoszono reményét fejezte ki, hogy ez idő alatt olyan lesz a műszaki fejlődés, hogy nemcsak sugármentesíteni, hanem újrahasznosítani is tudják majd a szemetet. 
   
A tárcavezető szerint a kormány azzal a kéréssel fordult a megrongálódott fukusimai atomerőmű mellett fekvő Futaba város önkormányzatához, hogy a település közigazgatási területén épüljön fel az ideiglenes tároló. A helyi média szerint azonban a városi hatóságok nem rajonganak az ötletért, tartva attól, hogy előbb-utóbb állandóvá válik az ideiglenesnek tervezett tároló.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.