Pániktól tartottak

Élet Fukusima után: Japán a legrosszabbra is felkészült

A japán kormány a tavaly márciusi fukusimai erőműbaleset után felkészült a lehetséges legrosszabb fejleményekre is, de a lakossági pániktól tartva titokban tartotta a tervet.

2012.01.30 14:07MTI

Egy, a magánszektor képviselőiből álló testület azt vizsgálja, hogy a kormány próbálta-e manipulálni a tájékoztatást a rendkívüli erejű földrengés és szökőár okozta nukleáris baleset következményeinek kezelésekor, s ezért kikérdezte Kan Naoto akkori miniszterelnököt és a nukleáris válság kezeléséért felelős Hoszono Gosi környezetvédelmi minisztert.

Hoszono a sajtónak is elmondta: a miniszterelnöki hivatalhoz tartozó atomenergetikai bizottság a reaktorokban történt robbanások után két héttel elkészült jelentésében azzal számolt, hogy a Fukusima-1 erőmű egyes reaktora felrobban, míg a négyes blokkban található, az elhasznált fűtőrudakat tároló medence hűtővízellátása elapad. Ebben az esetben a radioaktív kibocsátás olyan mértékűre emelkedett volna, hogy az erőmű 170 kilométeres körzetében kötelező, míg a 250 kilométeres, Tokiót is magába foglaló körzetében "önkéntes kitelepítés" vált volna szükségessé.

Hoszono szerint a dokumentumot - amelyet csak néhány kormánytag és Kan Naoto látott - azért nem hozták nyilvánosságra, hogy megelőzzék a rémhírek terjedését. "Ha akkor közzétettük volna, valószínűleg senki sem maradt volna Tokióban" - nyilatkozta a minap Hoszono. A dokumentum létezését Kan csak szeptemberben ismerte el, részletei pedig idén januárban kerültek nyilvánosságra.

Hoszono szerint bár irreális, de hasznos volt a vészforgatókönyv, az abban jelzett veszélyek miatt szerelték fel például a négyes reaktort megerősített vízpumpákkal a fűtőelemek hűtésének biztosítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.