Betiltották a kereskedelmét

Durván sugárszennyezett a Fukusima környéki rizs

Betiltották a sérült fukusimai atomreaktorhoz közeli területekről származó rizs kereskedelmét a japán hatóságok, mivel kiderült, a termés sugárszennyezettsége meghaladja a biztonságosan fogyasztható mértéket.

2011.11.17 12:13MTI

Ez az első eset a Japán északnyugati partvidékén jelentős károkat okozó márciusi földrengés és szökőár óta - amelyben a fukusimai atomreaktor is megsérült -, hogy a biztonsági előírásokat meghaladó radioaktív cézium szintet mértek egy rizsszállítmányban. A csütörtökön bevezetett tilalom 154, a sérült reaktortól körülbelül 60 kilométerre található rizsföldet érint. Ezekben a gazdaságokban évente összesen 192 tonna rizst aratnak le, amely az összes Japán termésnek csupán elenyésző százaléka.
   
A veszélyes mértékben sugárszennyezett rizst "még azelőtt kiszűrték, hogy hajóra rakodták volna, tehát egy szem sem került belőle forgalomba" - hangsúlyozta Oszamu Fudzsimara kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón. "A tilalom addig marad érvényben, amíg ki nem jelenthetjük, hogy biztonságosan fogyasztható a régióban termelt rizs" - toldotta meg a szóvivő szavait a mezőgazdasági miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.