A Perzsa-öbölben állomásoznak

Az amerikai 5. flotta kész szembeszállni Iránnal

A Perzsa-öbölben állomásozó amerikai 5. flotta parancsnoka közölte, hogy komolyan veszi Irán katonai képességeit, de hangsúlyozta, hogy erői készek szembeszállni bármilyen iráni támadással a térségben.

2012.02.13 10:48MTI

Mark Fox ellentengernagy újságíróknak elmondta a flotta bahreini főhadiszállásán, hogy "éberek vagyunk, a lehetséges lépések széles skáláját dolgoztuk ki az elnök számára", s "már ma készen állunk" szembeszállni Teherán akármilyen ellenséges akciójával. Azt nem részletezte, konkrétan hogyan válaszolna az amerikai haditengerészet egy iráni csapásra vagy a Hormuzi-szoros lezárására, amivel Irán fenyegetőzik, ha támadás éri.
   
Szólt ugyanakkor arról is, hogy az irániak "növelték tengeralattjáróik és gyors támadóeszközeik számát", s "kis bárkákat nagy robbanófejekkel szereltek fel, amelyek így öngyilkos robbanóeszközökként használhatók". Ezenkívül "nagy aknakészletük van".
   
"Érdeklődéssel figyeljük rövid, közepes és nagy hatótávolságú rakétáik, valamint természetesen (...) atomprogramjuk fejlődését" - folytatta Fox. Megjegyezte, hogy Iránnak jelenleg tíz kis tengeralattjárója van.
   
Katonai szakértők szerint az öbölben járőröző amerikai 5. flotta - amely mindig tart ott legalább egy óriáshordozót több tucat sugárhajtású repülőgéppel, továbbá fregatt- és rombolóflottát - óriási erőfölényben van az iráni haditengerészettel szemben. Ám amióta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kis csónakon érkező öngyilkos robbantói 1996-ban az Ádeni-öbölben támadást intéztek a Cole hadihajó ellen, és 17 tengerész halálát okozták, Washington számításba veszi nagy hadihajóinak sebezhetőségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.