Az elnöknek tetszik

Szíria: Irán kiáll a terror mellett

Az iráni elnök Szíria főmuftijának megerősítette, hogy Teherán támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét.

2012.02.09 10:44MTI

Mahmúd Ahmadinezsád a legmagasabb rangú szíriai vallási méltóság, Ahmad Badreddin Haszún sejk előtt Teheránban kifejtette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei egy újabb háborút akarnak kiprovokálni a térségben, hogy megtörjék az iszlám ellenállást, de "hisszük: egységben és bölcsességgel szembeszállhatunk velük".

Haszún sejk - aki egy vallási konferencián vesz részt Teheránban - Aszad elnök köszönetét tolmácsolta a Szíriával kapcsolatos iráni álláspontért. A közel-keleti arab ország főmuftija azt követően utazott Teheránba, hogy a szíriai Muzulmán Testvérek mozgalom hétfőn kifejtette: Oroszország, Kína és Irán a szíriai rendszer öldöklésének cinkosai.

"Oroszországot, Kínát és Iránt a népünk ellen elkövetett szörnyű öldöklés közvetlen cinkosainak tartjuk, mert nemcsak (politikailag) támogatják a rezsimet, hanem közvetlen módon fegyverekkel és berendezésekkel látják el, hogy védtelen népünket gyilkolja" - áll az iszlamista mozgalom közleményében. Irán, amely mindig is tagadta, hogy fegyvereket szállít Szíriának, visszautasította a vádat.

Teherán a szíriai népfelkelés márciusi kitörése óta tartózkodik attól, hogy elítélje a tüntetések véres letörését, de reformok bevezetésére és "párbeszédre" kérte a damaszkuszi vezetést. Eközben a szíriai belügyekbe való beavatkozással vádolta meg azokat a nyugati és arab országokat, amelyek büntetőintézkedéseket hoztak Szíria ellen, és Aszad elnök távozását követelik a hatalomból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.