Dől az olaj

Irakban megnyitották az első úszó olajkikötőt

A dél-iraki Fao kikötőváros előtt vasárnap megnyitották az ország első úszó olajkikötőjét, amelynek révén napi 850 ezer hordóval növelhetik az OPEC-tagország kőolajexportját.

2012.02.12 16:34MTI

További négy úszó olajterminált építenek, ezek várhatóan jövő év végéig elkészülnek. Az úszó kikötőket Fao város mellől induló, 60 kilométeres csővezeték táplálja.

Az eddig 1,5 milliárd dollárba került, főleg olajtársaságok finanszírozta beruházás fontosságára tekintettel az első új terminált Núri al-Máliki kormányfő és az energiaügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettes, Huszein as-Sarisztáni avatta fel.

Irak 2014-ben már évi 5 millió hordó olajat szeretne exportálni.

Jelenleg a termelése napi 2,9 millió hordó, a kivitel napi 1,6-1,7 millió hordó. Az iraki olajipari minisztérium egyik közleménye szerint már idén a termelést napi 3,4 millió hordóra, az exportot napi 2,6 millió hordóra akarják növelni.

Az arab országban a 2000-es évek elején átlagosan napi 2-2,5 millió hordó olajat hoztak a felszínre. A mennyiség 2003-ban, az amerikai katonai beavatkozás évében napi 1,3 millió hordóra csökkent, majd az utóbbi években napi 2,3-2,4 millió hordó körül alakult.

Az iraki költségvetés bevételeinek 90 százaléka az olajüzletből származik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.