Méhek istene, ments meg

Mézért imádkoztak a bolgárok

A méhek és a méz hagyományos ünnepén, pénteken a bolgár ortodox keresztény hívők százai imádkoztak a méhészek védőszentjéhez egészségért és jó termésért.

2012.02.10 23:35MTI

Bulgáriában a különösen hideg tél nagy aggodalommal töltötte el a méhészeket és a gazdákat. A blagoevgradi Szűz Mária bemutatása-templomban sok száz hívő fohászkodott Szent Haralamboshoz, a méhészek védőszentjéhez, hogy vessen véget a fagynak, amely a méheket és a termést is veszélyezteti a balkáni országban.

A szertartás során a hívők mézzel telt apró csuprokat és mécseseket tettek le keresztalakban a templom kövére, majd a pap megáldotta a mézet. Az "áldott méznek" a helyi hiedelem szerint gyógyító ereje van.

A mézet termelő méhek populációja számos okból világszerte hanyatlik. Bulgáriában a szakértők szerint a kemény fagyok miatt idén nagyon sok méh pusztulhat el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.