BT-vétó: igen a tömegmészárlásra?

Moszkva nem akarja látni: Szíria nagyon vérzik

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Oroszországnak szembe kell néznie a szíriai valósággal, a hatalom általi véres leszámolással.

2012.02.10 07:36MTI

Ezzel utalt arra, hogy Moszkva megvétózta a szíriai rezsimet elítélő ENSZ-határozattervezetet. A Washingtonban tartózkodó Ahmet Davutoglu török külügyminiszter pedig kijelentette, hogy a nemzetközi közösség nem nézheti ölbe tett kézzel a szíriai "tömegmészárlást".
   
"Azt üzenem orosz kollégáimnak: nekik is fel kell ismerniük, hogy mi folyik Szíriában, mi ott valóság" - mondta Ashton, és csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Oroszország megvétózta az arab és európai országok által a Biztonsági Tanácsban beterjesztett határozattervezetet.
   
Kína is megvétózta a dokumentumot.
   
Törökország szerdán bejelentette, hogy megpróbál a lehető legrövidebb időn belül nemzetközi konferenciát szervezni a szíriai válság békés rendezéséről. Davutoglu török külügyminiszter erről a megszervezendő konferenciáról is beszélt csütörtökön egy olyan washingtoni értekezleten, amelyet a George Washington Egyetemen rendeztek meg. A török szándékot támogatja az Egyesült Államok.
   
"Ha az ENSZ nem cselekszik, akkor szükségünk van egy másik nemzetközi körre, amely kifejezésre juttatja, hogy szolidáris a szíriai néppel, és tiltakozik a várontás, a tömegmészárlás miatt" - mondta Davutoglu. Arról nem beszélt, hogy Ankara elképzelése szerint hol és mikor rendeznék meg a konferenciát.
   
A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg péntek hajnalban újabb harckocsikkal erősítette azokat az alakulatait, amelyek Homsz város ellenzéki negyedeit ostromolják napok óta. A helyi lakosok újabb heves támadásokra számítanak. Emberi jogi aktivisták szerint az előző nap mintegy 80 ember halt meg a harcokban az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.