"Kína valamennyi szíriai barátja"

Peking kapcsolatot tart a szíriai ellenzékkel is

A kínai külügyminisztérium szóvivője közölte: Kína kapcsolatot tart a szíriai helyzetben érintett különböző felekkel, köztük az ellenzéki erőkkel.

2012.02.09 16:51MTI

Liu Vej-min (Liu Weimin) beszámolt arról, hogy február 6-9. között Peking vendége volt egy szíriai ellenzéki szerveződés, a Nemzeti Koordinációs Testület (NCB) küldöttsége, amely találkozott Csaj Csün (Zhai Jun) külügyminiszter-helyettessel, valamint más, a térséget felügyelő vezető minisztériumi tisztviselőkkel.
   
A szóvivő elmondta, hogy az eszmecsere során megismerkedtek az NCB álláspontjával, s arról tájékoztatott, hogy a szíriai szervezet képviselői kifejezték: értékelték Kína tisztességes közel-keleti politikáját, továbbá szívesen vennék szerepének növelését a válság rendezésében. A látogatást már korábban tervbe vették - jegyezte meg a szóvivő azzal, hogy Kína már egy ideje kapcsolatot tart a főbb szíriai ellenzéki csoportokkal.
  
Vu Szi-ko (Wu Sike), Kína közel-keleti ügyekben kinevezett rendkívüli megbízottja korábban ugyancsak találkozott különböző ellenzéki szervezetek képviselőivel, köztük az NCB-vel. Peking az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanáccsal (SNC) is kapcsolatot tart - hangzott el.
   
Kína valamennyi szíriai barátja, semmiféle magánérdek nem befolyásolja, és a békés tárgyalások elősegítésén dolgozik - állapította meg Liu azt hangoztatva, hogy Peking szándékosan nem véd, vagy ellenez egyetlen felet sem a jelen helyzetben; a béke és biztonság fenntartásának elősegítésére törekszik.
   
"Felhívjuk az érintett szíriai feleket, hogy állítsanak le mindennemű erőszakot és tegyenek gyakorlati lépéseket a feszültség enyhítésére, a halálesetek elkerülésére" - húzta alá a szóvivő, kijelentve, hogy a szíriai embereknek érthető vágya a változás.
A szíriai kormányt arra szólította fel, hogy teljesítse a reformok végrehajtására tett ígéretét.
   
Kínát az elmúlt napokban heves bírálat érte, amiért Oroszországgal közös vétójával az ENSZ Biztonsági Tanácsában megakadályozta a szíriai kormány ellen tervezett szankciók életbeléptetését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.