Nem a jelölt lenne a leggazdagabb amerikai elnök

George Washington lenyomja Romney-t

Ha megválasztanák, akkor sem a multimilliomos Mitt Romney lenne a leggazdagabb amerikai elnök; a mindenkori rekorder az Egyesült Államok első államfője, George Washington.

2012.01.27 07:59MTI

George Washington nettó vagyona mai értéken számolva félmilliárd dollárt érne. Az első elnök gazdagságának túlnyomó részét a virginai Mount Vernont körülölelő, hatalmas ültetvénye képezte. A lap felhívta a figyelmet arra, hogy egy 1996-ban két közgazdász kutatásai alapján megjelent könyv Washingtont Amerika minden idők 100 leggazdagabb polgára közé sorolta.
   
Mitt Romney nagyrészt értékpapírokba fektetett vagyonának értékét 190 és 250 millió dollár közötti összegre becsülik. Ha a választók novemberben Barack Obama helyett őt választanák meg a Fehér Házba, akkor az előkelő második-harmadik helyen végezhetne a leggazdagabb elnökök rangsorában.
   
Az "ezüstérmes" pillanatnyilag Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke, akinek vagyona, ha annak értékét az inflációhoz igazítják, ma 212 millió dollárt érne - derült ki a 24/7 Wall St. című weboldal szerkesztőinek számításaiból. Ez nagyjából azonos súlycsoportba esik Romney gazdagságával.
   
A történelmi "mi lett volna, ha" kategóriájába tartozik, hogy John Fitzgerald Kennedy, ha 1963-ban nem lőtték volna le Dallasban, és ha a feltételezett második ciklusa végén átvehette volna az 1969-ben elhunyt apja örökségét, akkor a mai értéken számolt egymilliárd dolláros vagyonával Washington elé ugorhatott volna.
   
Romney azonban így is az elmúlt 200 év leggazdagabb elnökévé válhat a választók akaratából. A 24/7 Wall St. vizsgálódása megállapította, hogy a tendenciát tekintve az Egyesült Államok első emberei az idő múlásával egyre "szegényebbekké" váltak. Miközben az első nyolc elnök egyike sem tudhatott 19 millió dollárnál kevesebbet a magáénak, Barack Obama már "csak" egy 2,8 és 11,8 millió között becsült vagyonnal gazdálkodik.
   
Minden idők "legvastagabb" elnökjelöltje a multimilliárdos Ross Perot volt, aki 1992-ben és 1996-ban harmadik párti jelöltként próbálkozott Washington bevételével. A The Washington Post érdekességként megjegyezte, hogy Theodore Roosevelt ingóságai és ingatlanjai ma 125 milliót érnének, Abraham Lincolnnak azonban nem sikerült tető alá hoznia egyetlen milliócskát sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.