Az euró bevezetéséről kérdezte volna a briteket

Titokban készített elő népszavazást Tony Blair

Tony Blair volt brit miniszterelnök és szövetségesei jóváhagyták egy titkos csoport létrehozását, amelynek az euró bevezetésével kapcsolatos népszavazás előkészítése volt a feladata.

2012.01.26 14:59MTI

Peter Hain későbbi uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn megjelentetett Outside In című életrajzi ihletésű kötetében fejtette ki, hogy 2002 és 2003 között a munkáspárti kormányfő mennyire elszánt volt az euró bevezetését illetően. A szervezkedést Hain bevallása szerint azért kellett titokban tartani, hogy elkerüljék Gordon Brown akkori pénzügyminiszter rosszallását, aki hevesen ellenezte a közös valuta bevezetését. A kötetből kiderült, hogy Blair 2002 közepén diszkrét tárgyalásokat folytatott fontosabb európai magánszemélyekkel, hogy pénzügyi támogatást kérjen a tájékoztatással kapcsolatos kutatásra, az ezzel kapcsolatos fókuszcsoportok felállítására, illetve közvélemény-kutatásra. Jelentős forrásokat különítettek el a fenti célokra, karnyújtásnyira Brown-tól - olvasható a könyvben.
   
Hain rettegett attól, hogy az "árnyék-eurokampány" kiderül, és tudta: Brown nem támogatná a dolgot. A szakértő hangsúlyozta, hogy a kezdeményezéssel nem Brown tekintélyét akarták aláásni, "jóllehet a pénzügyminiszter biztosan úgy érezte volna, hogy gazdasági ítélőképességének hitelességét kérdőjelezik meg".
   
A Gould and Stan Greenberg amerikai közvélemény-kutató és kommunikációs intézet által elvégzett akkori felmérés rávilágított, hogy az euróról szóló népszavazás kemény harcok árán, de megnyerhető lehetett volna. Hain egyeztetett a csoporttal, hogy lefolytassanak-e egy euró-párti kampányt a Munkáspárttól és főleg a kormánytól függetlenül.
   
A tervezés akkor szakadt meg, amikor Gordon Brown kijelentette: a brit gazdaság nem áll készen az eurozónához való csatlakozásra a két gazdaság közötti konvergencia elégtelensége miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.