Mindent visz a Némafilmes

A brit kritikusok is a múltba vágyódnak

A némafilmes című fekete-fehér alkotás vitte el a londoni filmkritikusok három nagy díját is: az Oscar-esélyesként emlegetett mű kapta a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb színész díját is.

2012.01.20 16:17MTI

A némafilmes - Michel Hazanavicius munkája - sokak szerint "elkapta a fonalat", a dialógusok nélküli film három Golden Globe-díjat nyert és 12 jelölést kapott a legrangosabb brit filmdíjra, a BAFTA-ra.
 
Várakozások alapján favorittá válhat, amikor kedden Los Angelesben bejelentik az Oscar-díj jelöltjeit. A London Film Critics' Circle nevű szervezet díját A némafilmes főszereplője, Jean Dujardin és a rendező személyesen vette át a brit fővárosban.

Három díjjal gazdagodott a Nader és Simin: Egy elválás története című iráni dráma, amely a legjobb idegen nyelvű alkotás, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női mellékszereplő mezőnyében diadalmaskodott. Aszgar Farhadi alkotása a tavalyi Berlinalén mutatkozott be - el is nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét -, sikere azóta töretlen.

Tovább menetelt az Oscar-dicsőség felé Meryl Streep, aki Margaret Thatcher volt konzervatív kormányfőként érdemelte ki a legjobb női főszereplőnek járó díjat a Vaslady című filmben. Kisebb meglepetést csak azt jelentett, hogy a színésznő megosztva kapta az elismerést Anna Paquin színésznővel, a Margaret című alkotás főszereplőjével. Olivia Colman lett a 2011-es év brit színésznője, Michael Fassbender az év szigetországi színésze. Kenneth Branagh pedig a legjobb férfi mellékszereplő díjával gazdagodott az Egy hét Marylinnel című alkotásban, Laurence Olivier szerepében nyújtott alakításáért. A filmkritikusok csoportja igen nagy múltra tekint vissza, az 1913-ban alapított The Critics' Circle részeként jött létre 1926-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.