Recesszió?

Mínuszban a brit GDP

A brit statisztikai hivatal (ONS) közölte: visszaesett a tavalyi utolsó negyedévben a brit gazdaság teljesítménye.

2012.01.25 12:32MTI

Londoni pénzügyi elemzők az adatismertetés után azt jósolták, hogy Nagy-Britannia technikai értelemben valószínűleg ismét recesszióban van - vagyis jó eséllyel az idei első negyedévben is csökken a gazdasági teljesítmény -, és a jegybank valószínűleg kibővíti gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítési programját.
   
Az ONS részleges adatokra alapuló előzetes szerdai becslése szerint Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - GDP-értéke negyedéves összevetésben 0,2 százalékkal csökkent 2011 utolsó három hónapjában. Ennek alapján a tavalyi egész éves növekedés 0,9 százalék lehetett.
   
Legutóbb éppen egy évvel korábban, 2010 negyedik negyedévében mértek GDP-visszaesést a brit gazdaságban; akkor 0,6 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék az előző negyedévvel összehasonlítva.
   
A tavalyi harmadik negyedévben még 0,6 százalékkal nőtt a brit GDP-érték háromhavi összevetésben.
   
Nagy-Britannia 2008-2009-ben az eddigi leghosszabb recessziót élte át. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.
   
A Bank of England - a brit jegybank - az akkori mély recesszióra válaszul 2009 márciusában mennyiségi enyhítéssel - vagyis likviditásbővítő pénzügypolitikai eljárással - egészítette ki a rendkívül enyhe kamatpolitikát. Az erre szánt, eredetileg 75 milliárd fontos keretet a bank már háromszor emelte, előbb 175 milliárd fontra, majd 200 milliárd fontra, a tavaly októberi monetáris tanácsi ülésen pedig 275 milliárd fontra (csaknem 100 ezer milliárd forintra).
   
A mennyiségi enyhítéssel a jegybank "új pénzt" teremt - jóllehet ez fizikai valójában, bankjegyek formájában nem jelenik meg -, és ebből vásárol államkötvényt.
   
A brit statisztikai hivatal szerdai előzetes GDP-becslése utáni helyzetértékelésében a City egyik legtekintélyesebb gazdasági elemzőháza, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) azt jósolta, hogy a Bank of England a jelenlegi 275 milliárd fontról az idei év végéig 400 milliárd fontra emeli a mennyiségi enyhítési program keretét.
   

A CEBR prognózisa szerint a brit gazdaság növekedése várhatóan a következő öt évben is gyenge marad, és a jegybank ezért egészen 2016-ig nem változtat történelmi mélyponton lévő, 0,5 százalékos alapkamatán.
   
A CEBR szerint a brit gazdaság valószínűleg kettős mélypontú recesszióban van. A ház szakértői szerint erre utal, hogy már a tavalyi egész éves GDP-növekedést is részben a kereskedelmi szektor meglehetősen élénk raktárkészlet-bővítése okozta.
   
A CEBR szerint raktárkészletek feltöltése valószínűleg "nem önkéntes" tevékenység volt, hanem azt jelezte, hogy "a fogyasztók nem akarnak vásárolni".
   
A cég várakozása az, hogy az árukészleteket ebben a helyzetben a kereskedelmi cégek valószínűleg mélyen leszállított áron próbálják az idén értékesíteni, "vagy kidobják". A ház elemzői szerdai előrejelzésükben azt jósolták, hogy e várható árukészlet-leépítési hullám következtében a brit GDP-érték 2012 egészében 0,4 százalékkal csökkenni fog.
   
Egy másik nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics szintén azt valószínűsítette a szerdai GDP-becslés után, hogy a brit gazdaság ismét recesszióban van, vagyis az idei első negyedévben - és "jó eséllyel az év nagy részében" - is folytatódik a visszaesés. A ház szakértői közölték: várakozásuk szerint a Bank of England már a jövő havi monetáris tanácsi ülésen bejelenti a gazdaságélénkítő likviditási program keretének első, 75 milliárd fontos újabb kibővítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.