Dán ambíciók, magyar kételyek

Bagó Zoltán: üdvözlendő az "Erasmus Mindenkinek" program

A Kulturális és Oktatási Bizottság (CULT) mai ülésén Christine Antorini dán gyermekügyi és oktatási miniszter, valamint Uffe Elbaek dán kulturális és sportért felelős miniszter ismertette a Tanács dán elnökségének kiemelt céljait.

2012.01.24 18:28ma.hu

Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő a beszámoló után rámutatott: "Támogatandó a jelenlegi oktatási, képzési, ifjúsági, kulturális, valamint sport és audiovizuális programok két nagy ernyőprogrammá való összefogása és a 2014-20 közötti pályázatok egyszerűsítésének szándéka. Az azonban még nem világos, hogy a jelenleg futó programok hogyan élnek majd tovább, s az is elengedhetetlen, hogy az erre szánt költségvetési keret emelkedő tendenciája fennmaradjon".

Az ülésen a dán elnökség képviselői beszámoltak arról, hogy a következő félévben prioritást adnak majd az új "Erasmus Mindenkinek" és a "Kreatív Európa" című programról szóló egyeztetéseknek. A 2014-20 közötti időszakra vonatkozó "Európa a polgárokért" programjavaslattal kapcsolatban pedig céljuk az általános megállapodás elfogadása a félév végére.
 
Bagó Zoltán, a CULT bizottság tagja szerint üdvözlendő az "Erasmus Mindenkinek" program, mely integrált megközelítést javasol az oktatás, képzés, ifjúság és sport területére a 2014-20 közötti időszakra. Külön kiemelendő, hogy a sport új támogatási területként jelenik benne meg. A politikus szerint az azonban nem világos, hogy a jelenlegi jól bevált, sikerrel futó programoknak mi biztosítja majd a folyamatosságát, illetve hogy az ifjúság témaköre miért nem jelenik meg a sporthoz hasonló önálló fejezetként.
 
A néppárti politikus a "Kreatív Európa" című programmal kapcsolatban rámutatott, hogy az illeszkedik a magyar uniós elnökség alatt elfogadott "A kultúrának az Európa 2020 stratégia végrehajtásához való hozzájárulásáról" szóló tanácsi következtetéseihez. A jelenlegi „Kultúra” és „MEDIA” programok összevonásával tervezi ugyanis megvalósítani a művészeti mobilitást; az európai filmek kontinensen túli terjesztését; a könyvek és más irodalmi művek fordítását; valamint az Európai Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét támogató programot. Bagó Zoltán azonban kiemelte: "Bár megtudtuk, hogy a programra felhasználható közösségi források nagysága a 2014-20 közötti időszakra 1,8 milliárd euró, sajnálatos módon nem derült ki a beszámolóból, hogy hogyan fog ezen támogatások gyakorlati megvalósítása lezajlani".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.