Nagyon sokan meghaltak

Összehangolt támadásokban irtottak Nigériában

Legalább 121 ember meghalt Kano észak-nigériai nagyvárosban egy radikális iszlamista szekta összehangolt támadásaiban - közölte szombaton a nigériai vöröskereszt nevének elhallgatását kérő illetékese.

2012.01.21 19:42MTI

A támadásokat péntek este hajtották végre a 9 millió lakosú városban. Egy nevének elhallgatását kérő halottasházi dolgozó szerint 126 holttestet szállítottak be a lövöldözések után.

A támadások délután kezdődtek, a pénteki muzulmán imák után, amikor a kereskedők a hétvégére bezárták az üzleteket.

A szövetségi rendőrség által péntek éjjel kiadott közlemény szerint a fegyveresek öt rendőrségi épületre, két bevándorlási hivatalra és a nigériai állambiztonsági szolgálat helyi irodáira támadtak rá.

Nwakpa O. Nwakpa, a nigériai vöröskereszt szóvivője elmondta, hogy önkéntesek nyújtottak segítséget a megtámadottaknak, és szállították a súlyos sérülteket a helyi kórházakba. A támadásokban legalább ötvenen sebesültek meg.

Az állami hatóságok péntek éjjel huszonnégy órás kijárási tilalmat rendeltek el a városban

A támadások elkövetését a Boko Haram szekta vállalta magára újságírókhoz küldött üzenetében. A szekta szóvivője a támadást azzal indokolta, hogy a szövetségi állam kormánya nem volt hajlandó szabadlábra helyezni a Boko Haram őrizetben lévő tagjait.

A Boko Haram egyre nagyobb szabású és véresebb támadásokat hajt végre Nigéria-szerte: az iszlám törvénykezés, a saría bevezetését szeretné elérni a számos etnikum lakta 160 milliós afrikai országban. A szervezet tavaly 510 embert ölt meg, idén pedig már 196 emberölést írnak a számlájára az amerikai hírügynökség statisztikája szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.