Mindkét fél tárgyalna

Kettős állampolgárság: csak politikai döntés oldhatja meg a vitát?

Magyarország pozsonyi nagykövete szerint kizárólag politikai döntés oldhatja meg a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák-magyar vitát.

2012.01.20 11:17MTI

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteki kiadásában nyilvánosságra hozott beharangozó szerint Balogh Csaba elmondta: mivel a magyar és a szlovák állampolgársági törvény is alátámasztható európai példákkal, jogi technikákkal aligha érhető el áttörés a kérdésben. Az interjút szombaton közlik teljes terjedelmében.
   
"Mi mindig nyitottak leszünk a megoldáskeresésre, de nem szándékunk lemondani az egyszerűsített honosításról" – nyilatkozta a nagykövet. Az interjúban beszélt a Magyarországot az utóbbi hetekben ért nemzetközi támadásokról, és a határon túli magyarok választójogáról is.
   
A kettős magyar-szlovák állampolgárság ügye a legvitatottabb problémák közé tartozik Pozsony és Budapest viszonyában. Miután 2010-ben az Országgyűlés döntést hozott a határon túli magyarok könnyített honosításáról, s ezzel lehetővé tette a kettős állampolgárságot a szlovákiai magyarok számára is, Szlovákia azonnal reagált, és módosította saját állampolgársági törvényét. A még Robert Fico vezette kormányzat idején elfogadott módosítás értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként kérelmezi egy idegen ország állampolgárságát.
   
Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának helyettes államtitkára és Maros Zilinka szlovák belügyi államtitkár december közepén Pozsonyban abban állapodott meg egymással, hogy a jövőben szakértői szinten próbálnak megoldást találni a kettős állampolgárság kérdésére. Mindkét fél hangsúlyozta, hogy Szlovákiának és Magyarországnak egyaránt érdeke a probléma tárgyalások útján történő megoldása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.