Vádat emeltek ellenük

Albán embercsempészek Brooklynban

Feltehetően több száz albánt juttatott be illegálisan az Egyesült Államokba a kanadai, illetve a mexikói határon keresztül egy nemzetközi embercsempész-hálózat; a banda albán vezetője ellen vádat emeltek a brooklyni szövetségi bíróságon.

2012.01.10 12:07MTI

Az 53 éves, koszovói albán Deme Nikqit az amerikai igazságügy-minisztérium és a bevándorlási hivatal közös nyomozása eredményeképpen tartóztatták le, és Albánia pénteken adta ki az Egyesült Államoknak.

A férfi tagadja bűnösségét.

A legsúlyosabb vád ellene az, hogy egy tavaly februári közlekedési balesetben meghalt több illegális bevándorló. Miután autójuk Mexikó felől átjutott az Egyesült Államokba, Texas állam területére, üldözőbe vette őket a rendőrség, és akkor történt a baleset. Az ügyészek azt állítják, hogy Deme Nikqi szervezte meg az illetők bejutását az országba.

Az amerikai szövetségi törvények szerint akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhető az az embercsempész, aki közvetve vagy közvetlenül felelős azért, ha illegális bevándorló meghal az Egyesült Államokba való becsempészése közben. Loretta E. Lynch ügyész a szombati vádemeléskor elmondta: Deme Nikqi több mint 15 ezer dollárt kért minden illegális bevándorlótól azért, hogy az Egyesült Államokba csempéssze.

Ebben az árban benne volt a hamis útlevél és vízum előállítása is. A csempészett embereket gyakran autóbusz-csomagtérben vagy zárt csomagszállító utánfutókban rejtették el, csekély élelemmel és vízzel, vagy akár ezek nélkül, és ilyen módon is veszélynek tették ki őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.