Guinness rekordot állított fel az albán művész

Nem csak inni lehet: erre jó egymillió szem kávébab

Egymillió szem kávébabot használt fel különleges mozaikja elkészítéséhez egy albán művész, amivel hétfőn bekerült a Guinness Rekordok könyvébe. Korábban ugyancsak rekordot állított fel, akkor parafadugókból alkotott.

2011.12.13 14:29ma.hu

Egymillió szem kávébabot használt fel különleges mozaikja elkészítéséhez Saimir Strati albán művész, amivel hatodszor is beírta nevét a Guinness Rekordok Könyvébe. Legutóbb ezt 2009-ben tette meg, amikor parafadugókból rakott ki egy nőalakot, de készített már Leonardo Da Vinci-portrét szögekből, egy vágtató lovat fogpiszkálókból, megjelenítette a Földközi-tengert egy sellővel együtt parafadugókból, Michael Jacksont ecsetekből rakta ki, Homérosz figuráját pedig csavarokból.

A mostani művéhez különféle pörkölésű, ezáltal hol az általában ismert fekete, hol viszont egészen nyers, szinte fehér kávészemet használt, ez adja ki a mintát.

Az alkotáshoz felhasznált 140 kilónyi kávéval bizonyára sok embert fel lehetett volna frissíteni, de így is élénkítően hat a brazil táncost, a japán dobost, az amerikai country-énekest, az európai harmonikást és az afrikai dobost ábrázoló különleges mű.

Az első lépések... (Fotó: YouTube)


"Egy üzetetet akartam közvetíteni, miszerint ha egy kávé fölött ülve megosztjuk a szeretetet, akkor közelebb kerülünk egymáshoz, egyetlen csésze kávé több szeretetet képes adni nekünk, mint a G20 találkozó" - fogalmazta meg félig-meddig tréfálkozva a mester.

Ahhoz, hogy a Guinness-gyűjteménybe bekerüljön, nemcsak darabszámban és tömegben kellett bizonyos kritériumokat teljesítenie, az előírás szerint a végső képnek legalább 25 négyzetméteresnek kellett lennie. Ezt sikerült megvalósítania, a hitelesítést végző Seyda Subasi Gemici szerint végül 25,1 négyzetméteres lett a kép.

Szerencsére a monumentális műhöz az alapanyagot nem saját zsebből kellett beszereznie, az albán kávéforgalmazók egyik legismertebb képviselője finanszírozta az alkotást, hogy segítsenek minél inkább elterjeszteni az üzenetet: "Egy világ, egy család, egy csésze kávé."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.