Ortodox karácsony

Békét kívánt a szerb elnök Koszovónak

Békét kívánt a szerb elnök Koszovó minden lakosának az ortodox karácsony alkalmából.

2012.01.07 08:06MTI

Békét kívánt Boris Tadic szerb elnök Koszovó minden lakosának az ortodox karácsony alkalmából a koszovói Visoki Decani kolostorában péntek este; előzőleg egy ultranacionalista koszovói albán párt tagjai kővel dobálták meg az elnököt a kolostorhoz szállító gépkocsioszlopot, a rendőrség két embert előállított.

"A béke üzenetét küldjük mindenkinek, nem csupán a szerbeknek, de az albánoknak is és Koszovó minden lakosának, a béke üzenetét a más vallásúaknak is" - hangoztatta Tadic a Koszovó nyugati részén a 14. században emelt ortodox kolostorban mondott beszédében.

A túlnyomó többségében albánok lakta Koszovó - Szerbia egykori déli tartománya - 2008 februárjában egyoldalúan kikiáltotta Szerbiától való függetlenségét. A szerbek közül sokan vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tartják Koszovót, ahol számos, több száz éves ortodox vallási kegyhely található.

A decani kolostorhoz vezető úton a Vetevendosje (Önrendelkezés) ultranacionalista koszovói párt több tucat híve kővel dobálta meg, s rövid időre feltartóztatta a Tadicot és kíséretét szállító járműoszlopot. A konvojt az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) tagjai biztosították, a kolostor környékén pedig nagy erőkkel vonult fel a koszovói (albán) rendőrség és a NATO vezette nemzetközi békeerő (KFOR). A rendőrség két dobálót előállított, majd kihallgatásukat követően szabadon engedett.

Tadic az éjszakát a kolostorban tölti, szombaton pedig részt vesz a karácsonyi istentiszteleten.

Koszovó függetlenségét sem Szerbia, sem a Koszovó északi csücskében élő szerbek nem hajlandóak tudomásul venni. Nyár óta folyamatos a feszültség Koszovó északi részén, a koszovói-szerb határátkelőknél. A helyi szerbek és albánok, valamint a békefenntartók között összetűzések törtek ki, amelyek már halálos áldozatokat is követeltek; sokan megsebesültek, köztük a KFOR zászlaja alatt szolgáló négy magyar békefenntartó katona.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.