A kormány nem kegyelmez

Szíria - Fokozódik a terroristák elleni szigor

Az ország belügyminisztere, miután Damaszkusz központjában egy pokolgép 26 emberrel végzett azt üzente: a szíriai kormány messzemenő szigorral fog elbánni a terroristákkal.

2012.01.06 19:08MTI

"Vaskézzel sújtunk le mindenkire, aki megpróbál játszani az ország és lakói biztonságával" - idézte Ibrahím as-Saar tábornokot az állami televízió pár órával az öngyilkos merénylet után, amely a harmadik volt két héten belül a szíriai fővárosban. Az áldozatok közül 15-nek a kilétét nem is lehet megállapítani, annyira szétroncsolta őket a robbantás.
   
A tettesekről egyelőre nem tudni. A Baasz kormánypárt "a Szíria ellen szőtt összeesküvés részének" minősítette a merényletet. Szövetségese, a radikális síita Hezbollah párt az Egyesült Államokat vádolja. A rendszerrel szembenálló Muzulmán Testvérek viszont a szíriai titkosszolgálatot gyanúsítják, és nemzetközi vizsgálatot követelnek. A kormány a december 23-i, 44 halálos áldozattal járó merényletért az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet tette felelőssé. A támadást az Arab Liga megfigyelőinek érkezéséhez időzítették a tettesek.
   
A megfigyelők feladata az, hogy ellenőrizzék a liga válságtervének a végrehajtását, amely előírja egyebek között a kormányzati erőszak megfékezését. Az ellenzék kudarcnak minősítette a ténykedésüket, és pénteken is nyolc civil tüntető haláláról számolt be.
   
Az Arab Liga külügyminiszterei vasárnap foglalkoznak első ízben a megfigyelők beszámolójával. Alain Juppé francia külügyminiszter már pénteken megelőlegezte, hogy "a megfigyelők nincsenek abban a helyzetben, hogy korrektül tudják elvégezni a feladatukat". A liga főtitkára Háled Mesaaltól, a Hamász radikális palesztin mozgalom vezetőjétől kért segítséget, aki Damaszkuszban tartja fent az irodáját. Nabíl el-Arabi főtitkár azt üzente vele a szíriai hatóságoknak, hogy "az erőszak megfékezéséhez átlátható és szavahihető munka kell".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.