Jön a büntetés

A kínai kormány a vonatkatasztrófa felelőseinek körmére néz

A pekingi kormány bejelentette: Kínában 54 személyt fognak felelősségre vonni a júliusi gyorsvasút-szerencsétlenség miatt.

2011.12.28 16:15MTI

A befolyásos vasúti minisztériumot keményen bíráló és elmarasztaló jelentés szerint komoly tervezési hibák, felszerelés-beszerzési elégtelenségek és a menedzsment rossz döntései vezettek a katasztrófához. A július 23-i vonatbalesetben 40 személy vesztette életét, miután két szerelvény ütközött egymással Vencsou (Wenzhou) közelében. A jelentés megerősítette azokat a korábbi vizsgálati eredményeket, amelyek szerint az egyik expressz egy villámcsapás következtében elvesztette áramellátását és leállt egy híd közepén, az azt követő szerelvény pedig a jelzési rendszer hibája miatt belerohant, két kocsit is a mélybe lökve.
   
A kormány által a jelentésből közölt összefoglaló szerint a minisztérium hibákat követett el a mentési munkálatok koordinálásában, a balesettel kapcsolatos információszolgáltatást illetően és a lakossági aggodalmak eloszlatásában sem volt eredményes, ezzel pedig "rossz hatásokat keltett a társadalomban".
   
A kormány Liu Csi-csun (Liu Zhijun) korábbi vasúti minisztert és Csang Su-kangot (Zhang Shugang), a minisztérium volt főmérnök-helyettesét nevezte meg a baleset legfőbb felelőseként annak ellenére, hogy a katasztrófa bekövetkeztekor már nem voltak hivatalban. Liut a szerencsétlenség előtt négy hónappal, idén februárban váltották le, miután korrupciós ügybe keveredett.
   
Seng Kuang-cun (Sheng Guangzu) jelenlegi miniszternek "mély önkritikát kell gyakorolnia" a kormány előtt, a minisztériumot és a jelzőrendszert gyártó céget pedig munkájuk minőségének drasztikus javítására szólította fel a kabinet. Összesen 54 személyt fognak felelősségre vonni az ügyben, de egyelőre nem tudni, hogy az érintetteknek bíróság elé kell-e állniuk. A kormány tájékoztatása szerint az illetékes hatóságok jelenleg is vizsgálják, hogy történt-e bűncselekmény.
   
Az események következtében komoly bírálatok érték a kormányt, a kritikák pedig a végső jelentés elkészültével sem csitultak el. Kínai mikrobloggerek "viccnek" nevezték a vizsgálatot, amelynek befejezését eredetileg szeptemberre, majd később november végére ígérték a hatóságok. A kínai Twitter, a Sina Weibo vehemensebb felhasználói a "képmutatás, a hazudozás és az erőszak" szinonimájaként hivatkoztak a Kínai Kommunista Pártra.
   
A baleset ellenére a kormány továbbra is kitart gyorsvasút-programja mellett, sőt a távlati tervek között szerepel a hálózat Oroszország és Délkelet-Ázsia felé való kiterjesztése is. E terveket azonban könnyen meghiúsíthatja a vasúti minisztérium rohamtempóban növekvő adósságállománya: az intézmény tartozása június végén elérte a 2,1 ezer milliárd jüant (77,8 ezer milliárd forint), a teljes minisztériumi vagyon 59 %-át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.