Kiterjesztették a koldulást tiltó rendeletet

"Románbűnözés" Párizsban?

Kiterjesztette Párizsban az eddig csak a Champs Elysées sugárútra vonatkozó, koldulást tiltó rendeletet a Louvre múzeumnak és a párizsi nagyáruházaknak a környékére a helyi prefektúra.

2011.12.06 13:27MTI

A belügyminiszter üdvözölte a "román bűnözés elleni hatékony intézkedést", a főpolgármester elítélte a megbélyegzést.
    
A rendőrség hétfő esti döntésével a világ egyik legszebb sugárútján szeptember 13-án életbe lépett rendeletet a környékbeli utcákra is kiterjesztette, érvényét pedig meghosszabbította 2012 nyaráig. A Champs Elysées-n eredetileg január 6-ig lett volna tilos a koldulás. 
   
"Három hónap alatt több mint háromszáz bírságolás történt a Champs Elysées körzetében, a megbüntetett személyek szinte mindegyike román állampolgárságú" - közölte a prefektúra. Közülük hetvenet kitoloncoltak a francia hatóságok.
   
A rendőrség megállapította, hogy a párizsi kollegáikat segítő román rendőrök "nagy munkát végeztek a koldusok és az őket irányítók azonosításában, s meggyőződésük, hogy az ezeken a helyeken előforduló személyek többsége szervezett bűnözői hálózatokhoz tartozik".
   
A fiatalkorú románokból álló zsebtolvajbandák elleni küzdelem részeként mintegy 24 román rendőr segíti két hete párizsi társaik munkáját, s január közepéig járőröznek párban francia kollegáikkal - akiknek sokszor nagy nehézséget jelent, hogy egyáltalán szót értsenek a zsebtolvajláson rajta kapott román kiskorúakkal - elsősorban a párizsi metróban, valamint olyan turisták által látogatott helyek közelében, mint a Champs-Elysées, a Notre Dame, a Montmartre, az Eiffel-torony vagy a párizsi nagyáruházak.
   
A koldulást a Louvre környékén és a Tülériák kertjében is 2012 nyarának végéig tiltotta meg a prefektúra, míg a Caumartin-Haussmann negyedben, a párizsi nagyáruházak környékén az év végi bevásárlások idején, 2012. január 15-ig érvényes a tiltás.
   
"Ez egy nagyon hasznos rendelet" - hangsúlyozta Claude Guéant belügyminiszter, aki megerősítette, hogy a román bűnözés elleni harc jegyében volt rá szükség. Bertrand Delanoe, Párizs szocialista főpolgármestere viszont megdöbbenésének adott hangot a "kommunikációs akcióért, amelynek célja a lakosság egy részének megbélyegzése".
   
"Megdöbbentő, hogy pénzbüntetéssel és represszióval akarnak a szegénység ellen küzdeni, miközben az állam nem teljesíti kötelezettségeit sem a kiskorúak védelmének, sem a sürgősségi szállásoknak a terén" - olvasható a rendőrség felett jogkörrel nem rendelkező városvezető közleményében.
   
Októberben Marseille-ben a városvezetés tiltotta be a koldulást a belvárosban, s a közelmúltban más francia városokban, Nizzában, Montpellier-ben vagy Chartres-ban is hasonló rendeleteket alkottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.