Nem vették fel a munkát a felmondó orvosok

Káosz és feszültség a szlovákiai kórházakban

Nehezen áttekinthető, kaotikus és feszült a helyzet a szlovákiai kórházakban, miután több egészségügyi intézetben szerdán már nem jelentek meg munkahelyükön azok az orvosok, akik szeptemberben felmondtak munkáltatójuknak.

2011.11.30 17:15MTI

Más intézetekben pedig a felmondások visszavonásának köszönhetően javult a helyzet.
   
Megbízható adatok nem állnak rendelkezésre, mert mást mond az egészségügyi tárca, s mást az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ). Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter szerint szerda reggelig a mintegy 2400 szlovákiai kórházi orvosból, akiknek november 30-án lejár kéthónapos felmondási idejük, mintegy 800 fogadta el a kormány kompromisszumos béremelési ajánlatát, s a szerdai nap folyamán pedig további néhány tucatnyian. A szakszervezetek szerint ezek az adatok nem felelnek meg a valóságnak, s a kompromisszumra hajlandó orvosok száma állítólag jóval kisebb. A nem egészen 100 szlovákiai kórházban összesen mintegy 6500 orvos dolgozik.
   
Az eperjesi kórházban szerdán 90 orvos nem jelent meg munkahelyén, aminek következtében az intézet több osztálya, működésképtelenné vált és zárva tartott. Nagyszombatban 64 orvos mondott fel, egyharmaduk munkahelyén sem jelent meg. A kórházigazgató közölte: a munkavégzésre való felszólítást rendőrségi úton kézbesítik az érintetteknek. A pozsonyi egyetemi kórházban és Besztercebányán számos orvos beteget jelentett, s otthon maradt. Súlyos a helyzet Zsolnán, ahol 92 orvos nem vonta vissza felmondását. Az igazgató a nap folyamán hivatalos úton mindenki számára elrendelte a kötelező munkafelvételt. Ugyanakkor Trencsénben a 144 felmondás egyharmadát szerda délig visszavonták. A kórház ennek ellenére gondokkal küszködik. Több kórházban szerdán nem végeztek műtéteket.
   
Tekintettel a kórházakban december elsejétől fenyegető orvoshiányra a kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött, amely 15 kórházat érintene. A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását  - például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését - követelik. Kompromisszumként a kormány 300 eurós béremelést ajánl, míg a szakszervezetek 707 eurós átlagos béremelést követelnek.
   
A szükségállapot bevezetéséről szóló kormánydöntés értelmében a munkahelyüket elhagyó orvosok büntetőeljárás terhe alatt munkavégzésre kötelezhetőek.
  
A szlovák egészségügyi miniszter a nap folyamán megerősítette: tárgyalások folynak a szomszédos országok szaktárcáival, hogy szükség esetén a határ menti kórházaik kezeljék a szlovákiai betegeket, illetve orvosokat küldjenek Szlovákiába. A morvaországi kórházak közölték, készek fogadni a rászorulókat. Leos Heger cseh egészségügyi miniszter levélben biztosította szlovák kollégáját a segítségről. A cseh szakszervezetek viszont arra szólították fel az orvosokat, hogy legyenek szolidárisak tiltakozó szlovák szaktársaikkal.

Káoszveszély a gyógyszertárakban - figyelmeztetnek a gyógyszerészek

Káosz kialakulásának veszélye fenyeget a szlovákiai gyógyszertárakban, miután csütörtökön életbe lép a gyógyszerekről és segédeszközökről rendelkező új törvény,  amely szerint a jövőben az orvosok már nem gyógyszereket, hanem csak hatóanyagokat fognak felírni a vényekre, s a patikusok dolga lesz eldönteni, milyen gyógyszert adnak a betegnek - állítja a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara (SLeK) szerdai nyilatkozatában.

"A törvényben számos nem egyértelmű és nem logikus megfogalmazás található" - mutat rá a gyógyszerészeti kamara. A szakmai szervezet úgy véli, hogy az új szlovák törvény "nem szokványos" és rejtett célja "üzleti, a nyereség maximalizálása a gyógyszertárakban".
   
Az új törvény szerint az orvos felírja a hatóanyagot, de ha akarja, akkor az ajánlott gyógyszert is megjelölheti a vényen. Ha ezt nem teszi meg, akkor a gyógyszerészeknek a legolcsóbb hatékony gyógyszert kell először felajánlaniuk a betegnek. Szakértők szerint az is vitatható, mi minősíthető a legolcsóbb gyógyszernek. Állítólag komoly gondokat okozhat az is, hogy a patikus, ellentétben az orvossal, nem tudja, milyen gyógyszereket szed még a beteg, s az általa javasolt gyógyszer párosítható-e a többivel, és nem vált-e ki nem kívánt mellékhatásokat.
   
A gyógyszerészeti kamara azt is kifogásolja, hogy a gyógyszerek újfajta felírását nem előzte meg átfogó felvilágosító kampány, s az emberek nem tudják, mit kezdjenek vele. Az emberek több mint 95 százaléka szerintük a klasszikus gyógyszerfelírást részesíti előnyben.
   
"Mindez a legnagyobb valószínűséggel káoszhoz fog vezetni a gyógyszerek felírásánál és vitákat eredményez a vények érvényességét illetően" - olvasható a nyilatkozatban.
   
A gyógyszerészeti kamara szerint nem reális tényeken alapul az egészségügyi tárca azon állítása, miszerint az új módszerrel mintegy 100 millió euró takarítható meg évente.
   
Az egészségügyi minisztérium a gyógyszerészeti kamara bírálatát visszautasította, s alaptalannak minősítette.

Egészségügyi tárca: a minimális ellátás minden szlovákiai kórházban biztosított

Szlovákia 96 kórházában a szerda esti órákban stabil volt a helyzet, s legalább a minimális sürgősségi ellátást mindenütt biztosították - közölte a pozsonyi egészségügyi minisztérium a kórházigazgatóktól kapott információkra hivatkozva.

A közlemény szerint az ország azon 16 kórházában, amelyekre vonatkozik a szükségállapotról hozott hétfői kormánydöntés, csak minimális szinten biztosított a sürgősségi betegellátás. A további 80 kórházban, amelyekre nem vonatkozik a szükségállapot, teljes értékű, illetve csak részlegesen korlátozott ellátást biztosítanak a rászorulóknak, mégpedig a kormány úgynevezett B terve alapján. Ezt azt jelenti, hogy orvoshiány miatt összevontak több osztályt, esetleg egy-egy osztályt ideiglenesen nem működtetnek.
   
Az egészségügyi tárca közlése szerint szerda este még 636 olyan kórházi orvos volt, aki nem fogadta el a kormány kompromisszumos ajánlatát, s nem vonta vissza felmondását. A kormány 300 eurós béremelést ajánlott fel az orvosoknak, azt állítván, nincs több pénz az államkasszában, míg az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) 707 eurós átlagos béremelést követel, s eddig nem volt hajlandó a kompromisszumra.
   
A tárca ugyanakkor megerősítette, hogy a szomszédos országok szakminisztériumaival tárgyalásokat folytatnak az esetleges segítségnyújtásról. A közlés szerint a magyarok, az osztrákok, a csehek és a lengyelek már közölték Pozsonnyal, hogy a határ menti kórházaikban készek szükség esetén szlovákiai pácienseket fogadni. A csehek hét orvost is készek átküldeni, míg az osztrákoknál egyelőre nincs önkéntes orvosi jelentkező az esetleges szlovákiai szolgálatra. Budapest is közölte, hogy a magyar kórházak felkészültek a szlovákiai betegek esetleges fogadására.
   
Tekintettel a kórházakban fenyegető orvoshiányra - szeptemberben a mintegy 6500 kórházi orvos egyharmada mondott fel, s a felmondási idő november végén jár le - a kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött, amely 15 kórházat érintene. Ezt a számot szerdán minden magyarázat nélkül 16-ra módosították.
   
A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását  - például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését - követelik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.