Tragédia - két évvel ezelőtt

Azonosították a repülőgép-katasztrófa szlovák áldozatait

Azonosították a több mint két évvel ezelőtt Brazília partjainál az Atlanti óceánba zuhant francia repülőgép három szlovákiai utasának a holttestét.

2011.11.25 12:24MTI

A két garamkovácsi és az ipolyfödémesi férfi földi maradványait heteken belül hazaszállítják - írja az új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteken.

Az Air France 447-es Rio de Janeiróból Párizsba tartó járatán, amely 2009. június 1-jére virradóra tűnt el a radarokról, a 228 utas között három szlovák állampolgár utazott, különös egybeesés, hogy mindannyian a Lévai járásból származtak.

A földi maradványokat júniusban szállították Franciaországba, s megkezdték a személyazonosság megállapítását. DNS-mintát kértek az elhunyt hozzátartozóitól.

A napokban a párizsi szlovák nagykövetség értesítette mindhárom családot, hogy a szlovákiai állampolgárok maradványai is a kiemelt testek között vannak.

Gergely Margit, az ipolyfödésemi áldozat, Gergely Arnold édesanyja a lapnak elmondta: először telefonon, majd e-mailben tájékoztatták őket. Ők dönthettek arról, akarják-e, hogy a holttestet hazaszállítsák. Emellett arról is határozhattak, hogy Franciaországban hamvasszák-e el a testeket, és az urna kerüljön haza, vagy pedig a maradványokat szállítsák Szlovákiának, hogy hagyományos módon temethessék el hozzátartozójukat.

Gergely Márta végül ez utóbbi mellett döntött. Gergely Arnoldnak 2010 közepén emeltek vörös márvány síremléket, a fiatalember 1999-ben elhunyt édesapja mellett fog nyugodni.

Lubos Schwarzenbacher, a szlovák külügyi tárca szóvivője elmondta, a tetemek hazaszállításának költségeit az érintett francia biztosítótársaság fizeti, ugyancsak ők állják a temetési költségeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.