Jelentést tett egy független bizottság

Túlzott erőszak Bahreinben

Az idei bahreini tüntetések elleni fellépést kivizsgáló független bizottság megállapította, hogy a hatóságok túlzott és igazságtalan erőszakot alkalmaztak a demokráciát követelő mozgalom leverésekor.

2011.11.23 16:59MTI

A neves jogászokból álló bizottság szerdán közzétett jelentése szerint a tanúvallomásokból arra a következtetésre jutott, hogy a letartóztatottakat szándékosan megkínozták, és harmincöten, azaz jóval többen vesztették életüket, mint amennyit a kormány állít.

A testület ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra, hogy a tavaszi események mögött Irán állt volna, mint ahogy arra sem, hogy a segítségül hívott külföldi, alapjában szaúd-arábiai katonaság visszaéléseket követett volna el.
   
A bizottság azt javasolja, hogy vizsgálják fölül az ellenzéki vezetőkre kiszabott súlyos büntetéseket, és vezessenek be reformokat a királyságban.
   
A testületet vezető egyiptomi-amerikai szakértő Hamad bin Isza Ál Halífa király jelenlétében ismertette a négy hónapig tartó munka eredményeit. A bahreini kormány válaszul azonnal bejelentette, hogy jogosnak tartja a bírálatot, a sziget uralkodója pedig egy ünnepélyes nyilatkozatban megígérte a nemzeti egység helyreállításához szükséges átalakítások végrehajtását.
   
A jelentést megelőző feszült várakozásban ismét egy halálos áldozatot okozott egy tüntetés szétverése szerdán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.