Elismerték a kémek lebukását

A Pizza Hut buktatta le a CIA kémeket

Félmegoldások, lustaság, megbízhatatlanság és általános tehetetlenség okozta több iráni és libanoni CIA informátor lebukását, akik most az életükért rettegnek. Legalábbis ezt állítják az amerikai hivatalos szervek.

2011.11.22 14:00Konrád - ma.hu

A CIA Közel-keleti programja becsődölt, miután hivatalos személyek megerősítették: az Irán által támogatott és az USA által terrorszervezetként nyilván tartott Hezbollahba beépülni kívánó informátorok egyszerűen eltűntek. Irán "kémminisztere", Heidar Mosleh még májusban bejelentette, hogy több mint 30 amerikai és izraeli kémről hullt le az álca, és el is magyarázta a tévében, milyen módon juttatták ki az információkat az országból. Egy hónappal később, Naszrallah, a Hezbollah vezetője nyilatkozta, hogy két magas rangú tisztjéről is kiderült, hogy CIA ügynök.

Az USA viszont csak most ismerte el, hogy mindkét állítás igaz, sőt úgy néz ki: az összes Hezbollah-ba beépíteni kívánt ügynök lebukott. Az ügynökség egyes dolgozói szerint mindez megelőzhető lett volna. Egy magas rangú ex-kém az ABC News-nak elmondta, az ügynökök figyelmét felhívták, hogy titkos találkáikat ne mindig a Beirut Pizza Hut étteremben bonyolítsák, azok mégsem hallgattak a vezetőikre. "Lusták voltunk, és a CIA most vakon repül a Hezbollah ellen" - mondta el az ABC forrása.

A Pizza Hut vonalon túl, komoly probléma, hogy az Irániak felfedezték a kommunikációs hálózatot, amin az ügynökök az informátorokkal tartották a kapcsolatot. Félő, hogy az összes besúgó lebukott. A weboldal, amit Mosleh miniszter bemutatott, valóban a CIA titkos kommunikációs csatornája volt, ismerték el a CÉG képviselői. "Elhanyagoltuk a kémkedés tradícióit" - mondja egy korábbi CIA ügynök. "A tisztek a könnyebb utat választják, és senki sem vonható felelősségre." Egy másik névtelenségbe burkolózó személy azt is elmondta, Naszrallah figyelmeztette a CIA-t, hogy jó úton járnak a kémek leleplezésében, de az amerikaiak folytatták a műveletet nem törődve a következményekkel.

A 9/11-es támadások előtt a Hezbollahot tartották felelősnek a legtöbb amerikai halálos áldozattal járó terrorcselekményekért. Tavaly a Hezbollahról megállapították, hogy a legjobban felszerelt terroristák a világon. Figyelembe véve, hogy csak kevés ország tartja a Hezbollahot terroristacsoportnak, sokkal inkább egy szervezett katonai és politikai alakulatról beszélünk, ez nem meglepő. 2006-ban gyakorlatilag győztesen kerültek ki az Izrael ellni háborúból, ami az IDF első veresége volt fennállása óta.

Sokan aggódnak a lebukott kémek sorsa miatt, mert az eddigi tapasztalatok alapján sok jóra nem lehet számítani. "Ha valódi kémek voltak, és a Hezbollah ellen kémkedtek, nem hiszem, hogy többé látjuk őket" - mondta a korábbi CIA tiszt Robert Baer. "Ezek a fickók nagyon, nagyon gonoszak és nem bocsájtanak meg."  

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.