Szok, olcó megfigyelő

"Kína kémje voltam" - Bombanők bilincsben

A színésznő nem volt hajlandó a kínai hadseregnek kémkedni, megfigyelés alá helyezték, mára pedig teljesen eltűnt - nem csak a képernyőről.

2011.11.09 15:31Konrád - ma.hu

170 centiméterével és modell-alkatával a néhai farmerlánynak nem okozott problémát felhívni magára a figyelmet a pekingi bárokban. De csak egyféle férfitípus érdekelte, olyan típus, amelyik a kínai hadsereg számára hasznos titkokkal rendelkezik.

“Bűntudatom volt, amiért megtévesztettem ezeket az embereket” - mondta. Az ex-kémnő ma egy cég recepciósaként dolgozik, de a kínai hadsereg továbbra is rengeteg informátort foglalkoztat, dacára annak, hogy a világ elsősorban a számítógépes és műholdas akcióikról beszél. „Noha Kína világszerte komoly kémtevékenységet végez, nehéz átlátni az összképet” - mondta el egy Japán kormány közeli forrás.

Kína információszerzése sokrétűen működik, nem csak a hivatásos James Bondokra de diákokra, kutatókra is egyaránt támaszkodik. Nem előre meghatározott célpontokról van szó, sokkal inkább egy masszív információ begyűjtésről, amiből aztán kiválogatják azokat, amiket fontosnak tartanak. A kémhálózat központja a hadsereg Vezérkari Központjának 2. számú részlege.

A 23 éves recepciós egy belső-kínai farmon született és 17 évesen - egy unokatestvére meghívására - érkezett Pekingbe. A fővárosban aztán találkozott egy magát “főigazgatónak” nevező férfival, aki megkérte, hogy hajtson végre egy “különleges küldetést”. Kapott egy fényképet a célpontról és arra utasították: létesítsen vele kapcsolatot. Noha sosem tudta, mi a célpontok foglakozása, az biztos, hogy sokuk külföldi volt. Vadászterülete Peking Sanlitun negyede volt, ami közel esik a nagykövetségekhez.

Csábító táncával felkeltette a férfiak érdeklődését, akik hamarosan közeledni is kezdtek hozzá. Nem volt feladata meghatározott dokumentumok vagy információk megszerzése, inkább az üzleti utak terveiről vagy a célpont kollégáiról gyűjtött információkat a társalgás során.

Fix fizetés nem volt megállapítva, de minden sikeres akció után párezer jüant kapott, és egy szolgálati lakással is ellátták. Ezer jüan körülbelül 35 000 forintnak felel meg. Egy alkalommal beépülve dolgozott egy igen drága szaunában masszőzként. A dolgozók segítségével rávették a célpontot, hogy szexért fizessen. A nő nem tudja mi történt később a férfival. Mint elmondta, a kémkedést hazafias okokból kezdte el, de két év után kilépett, mivel nem látott jövőt a dologban és a pénz sem volt olyan sok.

Shao Xiaoshan nemet mondott - eltűnt

Shao Xiaoshan színésznő

A hadsereg és az Állambiztonsági Minisztérium mind bel- mind külföldön komoly kémtevékenységet folytat. A katonaság főleg az újonnan kifejlesztett fegyverekről érdeklődik, valamint más hadseregekről és csapatmozgásokról. De mint kiderült, a szórakoztatóiparban dolgozókat is meg-megkeresik. Augusztus 1-jén, a kínai hadsereg születésnapján a 31 éves Shao Xiaoshan színésznő arról panaszkodott a Weiobo-n - a Twitter kínai verziója -  hogy a 2. számú részleg megpróbálta beszervezni és azóta folyamatos megfigyelés alatt áll.

A The Asahi Shimbun megkereste a színésznőt és sikerült rávenniük egy interjúra. A pekingi hotelben a nő rendkívül feszült volt és csak akkor nyugodott meg, mikor az újság munkatársa sikeresen igazolta magát.

Ezután elmesélte, hogy 17 évesen debütált a szórakoztatóiparban és 2003-ban lett ismert, mint a Hong Kong TV egyik műsorvezetője. Ekkor kereste meg egy magas rangú személy a 2. számú részlegtől, aki a hadseregben dolgozó édesapjának ismerőse volt. Felkérték, hogy kémkedjen nekik, de ő visszautasította. Ezek után komoly megfigyelés alá került, telefonját is lehallgatták.

Egy évvel ezelőtt újfent megkeresték, hogy információkat szerezzen meg egy európai katonai attasétól, akivel kapcsolatban volt. Ezt a felkérést is elutasította, mire a fokozott megfigyelés mellett már fenyegetéseket is kapott. "El fog ütni egy autó" - idézte fel az ígéretet. Mint elmondta, nem tud megbocsájtani a hadseregnek, amiért az ahelyett, hogy a civileket oltalmazná, erőszakos nyomás alá helyezi őket.

November elején az újság újra megpróbálta felvenni a kapcsolatot a színésznővel, de a telefont senki sem vette fel. Július óta nem szerepelt tévéképernyőn. Az augusztus elsején posztolt üzenetét a Weibo szolgáltatás törölte és azóta sem frissült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.