"Elfogadhatatlan indokok"

Náci bűnös kémkedett a németeknek a világháború után

A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) az ötvenes évek végétől náci háborús bűnöst foglalkoztatott Dél-Amerikában - derült ki a szolgálat által nyilvánosságra hozott iratokból, amelyekről a dpa német hírügynökség számolt be vasárnap.

2011.09.25 22:30MTI

Az 1906-ban született és 1984-ben elhunyt Walther Rauff az SS tagjaként részt vett olyan teherautók konstrukciójában és alkalmazásában, amelyeknek a rakodóterébe vezetett kipufogógázzal tömegesen öltek meg embereket. A második világháborút követően 1947-ben Rauffnak sikerült megszöknie egy olaszországi internáló táborból, majd Ecuadorba vándorolt ki, ahol kereskedő lett.

Ott a BND egyik munkatársa - akivel még a náci időkben ismerkedett meg - az ötvenes évek végén beszervezte.

Rauff 1960 és 1962 között titkosszolgálati kiképzésben részesült, jóllehet akkor már letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Jelentései a BND szerint értéktelenek voltak, ezért megkurtították honoráriumát. 1963-ig összesen 70 ezer márkát fizettek ki neki.

1962 decemberében Chilében letartóztatták, de nem adták ki, s végül szabadon engedték.

A BND története elnevezésű kutatócsoport vezetője, Bodo Hechelhammer nyilatkozatban jelentette ki, hogy mai politikai-erkölcsi szemszögből nézve elfogadhatatlanok Rauff beszervezésének indokai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.