Kínos baki a szegedi kajak-kenu világbajnokságon

Náci himnusz után magyaros mentegetőzés

(Szélső)Jobb horgot adtunk a németeknek. Sajnálatos, hogy ezúttal nem küzdősportban, hanem a kajak-kenu világbajnokságon sikerült betalálnunk. Ráadásul utána mi mutogatunk. Miért nem lehet bevállalni a bakit, és szimplán elnézést kérni?

2011.08.23 08:37ferrer- ma.hu

Tíz magyar érem. Csodaszépen csillog. A magyar kajak-kenu válogatott remek teljesítményétől is lehetne hangos a világsajtó. Már amennyire egy ez a sportág megmozgatja a nagy lapok szerkesztőinek fantáziáját. Ezúttal így történt, számos helyen került reflektorfénybe a vb, igaz, nem a pályán történtek ihlették meg az újságírókat. A mozgatórugót ezúttal egy himnusz, pontosabban a német himnusz lejátszása jelentette.

A női K–2 1000-en győztes német egységnek ugyanis ”sikerült” lejátszani a német himnusz már betiltott náci „strófáját” is. Kínos. Roppantmód. Ráadásul éppen Szegeden, ahol számtalan alkalommal rendeztek már világszínvonalú sporteseményt. Ez a város a kajak-kenusok Mekkája, a sportszakma évtizedek óta a legnagyobb elismeréssel szólt róla, és más európai riválissal szemben itt nem csak néhány ezren kísérik figyelemmel a viadalt, hanem több tízezren űzik, hajtják a sikerbe a hazai sportolókat.

A hangulatra ezúttal sem lehetett panasz, és a szervezés is kitűnő volt. HD közvetítés mellett egy forradalmian új kamerarendszerrel tették még élvezetesebbé a közvetítést a tévénézők számára, hogy aztán felcsendüljön az "Über alles..." És nem néhány hőségben legurított sör okozta kábulat hatására kántálta a kórus a betiltott szöveget, hanem egy korábban "gondosan" kiválasztott felvételt játszottak le a szervezők. Rosszul tették, hiszen nemcsak sportdiplomáciai galibát okoztak ezzel, hanem jóval többet is. Alig pár hete háborogtunk, hogy vízilabdásainkat a sanghaji világbajnokság után tiszteletbeli hondurasinak avatták a szervezők, mert nem voltak képesek megkülönböztetni Hungary-t, Hondurastól. Értetlenkedtünk az emberi butaságon és felületességen. Nem késett soká a revans tőlünk, magyaroktól, amit jó hazai szokás szerint egy kis egymásra mutogatással bírtunk megfűszerezni. "Az hibázik, aki dolgozik", és egyébként is a "németek rábólintottak a verseny előtt a himnuszra". Miért van szükség ezekre a felesleges közjátékokra? Miért nem lehet szimplán bocsánatot kérni, és felvállalni a hibát?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.