A parazita hat az agy kémiai folyamataira

Gond van a hormonjaival? Agyrágó bogara van, és kamikaze lesz

A tudósok szerint a kamikaze-viselkedésért felelős, macskától elkapható agyi parazita nem csak viselkedésünket befolyásolhatja őrült módon, hanem skizofréniát is okozhat.

2011.11.06 12:44ma.hu

A Leeds-i Egyetem kutatócsoportja most felfedezte, hogy a Toxoplasma gondii – mely a népesség 10-20 százalékában ott van – közvetlenül hat a dopamin termelődésre, mely az egyik kulcsfontosságú kémiai hírvivő az agyban. Ez a kutatási eredmény volt az első olyan, amely bebizonyította, hogy az emlősök agyában található parazita befolyásolja a dopamin-szintet.

Noha a kísérletet rágcsálókon végezték, a kutatást vezető Dr. Glenn McConkey szerint az eredmények révén új megvilágításba kerülnek a dopaminnel kapcsolatos emberi neurológiai rendellenességek – mint a skizofrénia, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, vagy a Parkinson-kór.

A kutatás jól mutatja, hogy ezek az élősködők rendkívüli mértékben manipulálják az emlősök viselkedését saját előnyükre: a fertőzött egerek és patkányok elvesztik félelemérzetüket a macskákkal szemben, növelve annak esélyét, hogy elkapják és megegyék őket, mely lehetővé teszi a parazita számára, hogy megkezdhesse újabb szaporodási ciklusát a macskákban, melyek úgynevezett elsődleges gazdáik. (A T. gondii itt éli szexuális ciklusát, míg a másik, aszexuális szakasz egyéb állatokban zajlik – a szerk.)

"Agyrágó bogár"?

A T. gondii az emberi magatartást is módosítja. Általában csupán influenza-szerű tünetekkel jár, de vannak súlyosabb esetek is. A változások eltérő módon jelennek meg a két nem esetében. A fertőzött férfiak túlértékelik magukat, nem szívesen követik a szabályokat, vagy kerülik a veszélyt, és olykor intelligenciájuk is csökken. A nők esetében a fertőzés fokozott odaadással és melegszívűséggel jár, melyek a fertőződéstől eltelt időszakkal azonos arányban erősödnek (ami lássuk be, szintén felérhet egy öngyilkossággal.)

A Stanley Medical Research Institute és a Dunhill Medical Trust tanulmányában a kutatók megállapították, hogy az élősködő a fertőzött agysejtek átlagos dopamin-termelését és kibocsátását szorozza fel. A dopamin egy természetes kémiai anyag, mely üzeneteket közvetít az agyban – irányítva a mozgást, az észlelést és a magatartást. Irányítja az agy büntetés-jutalmazás központját és szabályozza az olyan érzelmi válaszokat, mint például a félelem. Egyes dopamin-receptorok jelenlétét szintén kapcsolatba hozták a szenzoros élménykeresés jelenségével, mivel a dopamin-hiány az emberi szervezetben Parkinson-kórhoz vezethet.

A korábbi tanulmányok ezen felfedezéseit figyelembe véve Dr McConkey csoportja azt találta, hogy az élősködő tulajdonképpen a dopamin-termelésért felelős enzim genetikai állományát módosítja. „Tisztán látható, hogy a T. gondii képes jelentősen növelni a dopamin-termelődést az agysejtekben.”

„Az ember is lehet a parazita úgynevezett köztigazdája, ami bárhol kiköthet az agyban, így a toxoplazmozis tünetei nagyban függnek attól, hogy az agy mely területeit fertőzte meg. Ez magyarázhatja a statisztikailag kimutatható kapcsolatot a skizofrénia előfordulása és a toxoplazmozis között” – mondta McConkey, aki tovább folytatja a kutatást azzal, hogyan váltják ki a parazita enzimei a dopamin-termelést és az pontosan hogyan változtatja meg a viselkedést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.