Elkoptak a régi jelszavak

Új Koszovó-politikával csatlakozna Szerbia az Európai Unióhoz

Egy új szerbiai kezdeményezés szombaton közzétett nyilatkozata leszögezi: Szerbiának fel kell hagynia a Koszovó kapcsán hangoztatott régi jelszavakkal, és új politikai elképzelésekre van szüksége, ha csatlakozni akar az Európai Unióhoz.

2011.11.05 19:59MTI

A Fordulat - Szerbiát Európába, Európát Szerbiába mottóval készült deklaráció, amelyet a Liberális Demokrata Párt, a Szerb Megújulási Mozgalom, a Szociáldemokrata Szövetség, több nem kormányzati szervezet és számos neves közéleti személyiség írt alá, rámutat: Koszovó már az 1999. évi háború óta nem áll Szerbia fennhatósága alatt. Ennek ellenére a kormány "Európa-ellenes hisztériát" szít, amennyiben ma is a Szerbiától elszakadt és jóformán csak albánok által lakott Koszovó visszatérését követeli.
   
Az aláírók mélységesen elítélik a kormánynak azt a stratégiáját, amellyel lehetővé teszi, hogy közúti akadályok tornyosuljanak két észak-koszovói határátkelőnél. Ezek a torlaszok egyúttal Szerbia EU-tagjelölti státusának és a csatlakozási tárgyalások megkezdésének is az útjában állnak. Ezáltal veszélybe sodorják a tagjelöltség decemberre várt elnyerését - mutat rá a nyilatkozat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.