Görögök, újságírók és egy izraeli arab lett szbad

Gázai segélyflottilla - Hat embert elengedett Izrael

A védelmi minisztérium szóvivője közölte: Izrael elengedett a Gázai övezet felé tartó, majd egy izraeli kikötőbe kísért segélyflottilla 27 fős legénysége és utasai közül hatot.

2011.11.05 14:46MTI

Az ír Saoirse és a kanadai Tahrir nevű hajóból álló flottillát az izraeli haditengerészet péntek este tartóztatta fel a palesztin partoktól mintegy 100 kilométernyire, majd a Tel-Avivtól délre fekvő Asdod kikötőjébe kísérte.
   
Az elengedettek között van a legénység két görög tagja, három újságíró és egy izraeli arab – mondta el Szabin Haddad szóvivő. Hozzátette, hogy a többi 21 embert a Tel-Avivhoz közeli Ramlében tartják fogva, s 72 órán belül kiutasítják őket. Közöttük van 14 ír, a többiek kanadai, brit, ausztrál és amerikai állampolgárok.
   
A két hajó Törökországból indult, és gyógyszereket szállított volna az izraeli blokád sújtotta Gázai övezetbe. Azt az utasítást kapták a szervezőktől, hogy ne tanúsítsanak ellenállást az izraeli haditengerészettel szemben.
   
Izrael, amely provokációnak minősíti a Gázai övezet elleni blokád megtörésére irányuló, többnyire jelképes kísérleteket, kitart amellett, hogy joga van a blokádhoz, amellyel megakadályozza a fegyvercsempészést.
   
Másfél évvel ezelőtt egy nagyobb segélyflottilla feltartóztatásakor izraeli kommandósok szálltak fel a Mavi Marmara nevű török vezérhajóra, s a kialakult összetűzésben megöltek kilenc török aktivistát, köztük egy amerikai-török kettős állampolgárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.