Százezer dollárt már elutaltak

Washington irániakat vádol a tervezett merénylettel

Az USA szövetségi ügyészei két iráni férfit vádolnak azzal, hogy a szaudi nagykövet meggyilkolását tervezték.

2011.10.12 15:51Konrád - ma.hu

Az egyik állítólagos összeesküvőt, Manssor Arbabisart a JFK repülőtéren tartóztatták le New Yorkban szeptember 29-én. Azzal vádolják, hogy beleegyezett, másfél millió dollárt fizet egy mexikói kábítószercsempésznek, ha felrobbant egy éttermet Washingtonban mikor a szaudi nagykövet Adel Al-Jubeir ott tartózkodik.

Állítólag 100.000 dollárt már át is utalt az egyik meg nem nevezett kartell tagjának, aki valójában az FBI besúgója. Letartóztatása után Arbabisar azt vallotta Gholam Shakuri az Iráni Forradalmi Gárda külhoni akciókért felelős Quds egységének főtisztje szervezte be és pénzelte. 

Mexikó külügyminiszter-helyettese, Julian Ventura elmondta az újságíróknak, kormánya szorosan együttműködött az Egyesült Államokkal az összeesküvés felgöngyölítésében.

Szaúd-Arábia elítélte Iránt az összeesküvés miatt és megesküdött, hogy “lépéseket tesz”. Az állítólagos összeesküvés Washingtonban is kiverte a biztosítékot, Obama elnök telefonon fejezte ki szolidaritását Al-Jubeirnek, Hillary Clinton pedig kijelentette, Irán ezzel még jobban elszigeteli magát.

A perzsa állam természetesen tagadta a vádakat, kijelentve, az USA csak a saját belpolitikai problémáiról szeretné elterelni a figyelmet. Egyes szakértők már az Irán elleni megtorló akciókkal foglalkoznak, míg mások - köztük egy volt CIA ügynök - arról beszélnek, Iránnak nem érdeke egy ilyen akció, főleg nem amerikai földön.

Irán ENSZ nagykövete Mohhamad Khazaee levelet írt Ban-Kimon főtitkárnak: “Azért írok önnek, hogy kifejezzem felháborodásomat az Egyesült Államok hivatalnokai által az Iráni Iszlám Köztársaság ellen felhozott vádakra miszerint országom részese egy külföldi diplomata Washingtonban történő meggyilkolására szőtt összeesküvésnek.” írja Khazaaee. “ “Az iráni nemzet egy terrorizmustól mentes világra áhítozik, és az USA jelenlegi háborús uszítását és propagandáját nem csak önmaga számára, hanem a Perzsa-öböl teljes térségének békéjére és stabilitására nézve is fenyegetőnek találja.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.