Megkapta a Tisztikeresztet

Kitüntették Ronald Reagan magyar szárnysegédjét

Átvette a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét csütörtökön Houstonban Robert Ivany nyugalmazott amerikai tábornok, a Houston-i Szent Tamás Katolikus Egyetem rektora.

2011.10.07 17:30MTI

A kitüntetést, amelyet Schmitt Pál köztársasági elnök a magyar-amerikai védelmi kapcsolatok erősítése és a magyar-amerikai egyetemközi kapcsolatok fejlesztése terén végzett tevékenységéért 2011. augusztus 20-a alkalmából adományozott Roberty Ivanynak, Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul adta át ünnepélyes keretek között a texasi egyetem központjában.
   
Robert Ivany 34 éves katonai karriert követően, 2004. július 1-től lett a Houston-i Szent Tamás Katolikus Egyetem rektora. A hadseregtől való nyugállományba vonulása előtt az amerikai katonai képzés egyik leghíresebb intézményének, a Carlisle-i US Army War College-nak a vezetője volt. Katonai karrierje során páncélos katonai egységek vezetőjeként szolgált Németországban, Vietnámban, Kuvaitban, Szaúd-Arábiában. 1984-86 között Ronald Reagan amerikai elnök szárnysegédje volt.
   
1990-ben, a magyarországi rendszerváltást követően az amerikai hadsereg képviselőjeként vett részt a Magyar Honvédség átalakításában. A kilencvenes évek végén a washingtoni katonai körzet parancsnokaként tevékenykedett.
   
A tábornok mindössze kétéves volt, amikor magyar szülei Amerikába emigráltak, de - mint arra Bokor Balázs rámutatott - ennek ellenére mindig megtartotta magyar identitását, és az 1990-es rendszerváltást követően őszintén tevékenykedett azért, hogy szüleinek hazáját segítse.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.